Europees publiek-private 5G-samenwerkingsverband krijgt vorm

11 november 2015

Superfluidity-logoHet Europese publieke-private samenwerkingsverband voor de ontwikkeling van 5G en aanverwante diensten krijgt langzaamaan vorm. Bedrijven en onderzoeksinstellingen slaan in een consortium de handen ineen voor de ontwikkeling van cloudgebaseerde 5G-netwerken en diensten.

Het publiek-private consortium, opgericht in het kader van het European H2020 5G Public-Private Partnership (5G PPP)-initiatief van de Europese Commissie, richt zich in het bijzonder op het ontwikkelen van toekomstige op 5G gebaseerde mobiele netwerken op basis van cloudgebaseerde toepassingen. Dit Superfluidity Project richt zich op het definiëren en ontwikkelen van een samengevoegd, cloudgebaseerd 5G virtueel netwerk en dienstenplatform. Dit virtuele netwerk zal zich straks aan de rand van bestaande mobiele netwerken moeten vestigen en de basis vormen van het hele 5G-netwerk van een mobiele aanbieder tot aan het datacenter. Uiteindelijk moeten deze standaarden locatie- tijd-, grootte- en hardwareonafhankelijk worden.

WP-structure

Deelnemers
Het consortium kent verschillende grote spelers uit zowel de telecomindustrie, operators en de academische wereld. Bekende deelnemers zijn onder meer leveranciers NEC, Citrix, Intel, OnApp en Red Hat en, als technische coordinator Alcatel Lucent (Nokia). Daarnaast werken operators mee als BT en Telefonica. Universiteiten die meewerken zijn onder andere CNIT, de Ben Gurion Universiteit, de Universiteit van Luik, de University of Technology uit Dresden en de University Politechnica uit Boekarest.

Advertenties