Onderzoek: Aantal VoLTE-verbiningen kent sterke groei

10 november 2015

what-is-volte-and-when-will-it-launch-in-the-uk-1VoLTE wordt als dienst steeds populairder. Het aantal VoLTE-verbindingen de komende vijf jaren flink door. Vooral de goede verbeteringen van spraak zijn hiervoor een katalysator, aldus de marktexperts van Juniper Research.

 

 

Volgens het onderzoek van de marktspecialisten groeit in de periode 2015-2020 het aantal actieve VoLTE-verbindingen extreem. Zijn er aan het eind van dit jaar ongeveer 123 miljoen van dit soort verbindingen; in 2020 zijn dat er meer dan 2 miljard. De belangrijkste reden voor het groeien van deze dienst op basis van LTE is de uitstekende gesprekskwaliteit bij mobiel bellen die het oplevert. Volgens de onderzoekers zal juist dit de adoptie van VoLTE door mobiele eindgebruikers bespoedigen. De grootste groeimarkt wordt in 2020 in het Verre Oosten en China voorzien. Deze regio zal dan de helft van het aantal VoLTE-gebruikers voor zijn rekening nemen.

Goed voor mobiele operators

De groeiende belangstelling voor VoLTE van consumenten en zakelijke eindgebruikers is volgens het onderzoek goed nieuws voor mobiele operators. Wel moeten deze operators, aldus Juniper Research, niet meteen hopen op goede verdiensten. Deze verdiensten komen pas gradueel, naar mate de adoptie toeneemt, onder meer door een grotere beschikbaarheid van toestellen die deze technologie aankunnen, Mobiele operators kunnen daarom eerst beter inzetten op ervaring met de technologie en het bieden van een goede quality of service (QoS). Met deze QoS kunnen zij zich dan van hun concurrenten onderscheiden en churn beperken. Mobiele operators die investeren moeten ook investeren in aanverwante diensten, zoals bellen over WiFi; VoWiFi. Met weinig investeringen kunnen zij hiermee meer eindgebruikers trekken. Toch verwachten de experts dat uiteindelijk in 2020 VoLTE-diensten een totale omzet van jaarlijks meer dan 100 miljard dollar gaan opbrengen.

Concurrentie OTT
De onderzoekers stellen veder nog in hun rapport dat het inzetten van VoLTE door mobiele operators goed is voor de concurrentie met aanbieders van OTT-voicediensten op basis van VoIP. Door te blijven hameren op de gesprekskwaliteit, niet allen door VoLTE, maar bijvoorbeeld ook door een dienst als HD Voice, kunnen mobiele operators, aldus Juniper Research, de strijd met de OTT-aanbieders blijven volhouden en misschien wel winnen.

Advertenties