Mobiele bedreigingen steeds gevaarlijker en persoonlijker

6 november 2015

Android-malware-imageMobiele bedreigingen worden, door de toename van het gebruik van mobiele devices, steeds gevaarlijker en vooral ook persoonlijker. Dit constateren de beveiligingsexperts van Blue Coat Systems.

De experts stellen in hun onderzoek dat door het toenemende gebruik van mobiele devices in de persoonlijke levenssfeer cybercriminelen hierop steeds vaker inspelen. Vooral zijn zij bij hun aanvallen uit op persoonlijke gegevens die zij vervolgens weer tegen de gebruikers kunnen inzetten. Uit het onderzoek blijkt dat cyber blackmail, of het ‘gijzelen’ van mobiele devices via mobiele ransomware tegenwoordig het meest voorkomende soort mobiele malware is. Mobiele ransomware wordt op de voet gevolgd, of komt vaak samen, met  mobiele spyware.

BYOD speelt een rol

De onderzoekers geven aan dat ook de opkomst van BYOD kan bijdragen aan meer mobiele malware-activiteit van kwaadwillenden. Dit komt vooral doordat medewerkers met hun eigen mobiele devices steeds meer toegang hebben tot zakelijke cloudgebaseerde applicaties of mobiele zakelijk gebruikte apps. Bedrijven moeten zich, aldus de onderzoekers, hun beveiliging beter optimaliseren en uitbreiden naar mobiele en cloudomgevingen.

Andere conclusies

In het onderzoek deden de experts nog een aantal conclusies over de groei van het aantal mobiele bedreigingen. In de eerste plaats blijkt pornografie de meeste mobiele malware te verspreiden. Daarnaast is ransomware, zoals hierboven al aangegeven, de meest voorkomende mobiele malware, gevolgd door ongewenste mobiele spyware en malware die uit is op het heimelijk ontfutselen van persoonlijke data op mobiele devices.

Advertenties