LoRA-netwerk van KPN moet IoT flinke stimulans geven

6 november 2015

4505_LoRa2_932x699_700x525KPN is onlangs in Den Haag en Rotterdam gestart met de uitrol van zijn LongRange (LoRa)-netwerk dat speciaal toepassingen voor het Internet of Things (IoT) met het internet moet gaan verbinden.

Het LoRA netwerk van Nederlands grootste telecomoperator is in de eerste fase nog alleen in Den Haag en Rotterdam van start gegaan. Later wordt het netwerk over heel Nederland uitgerold. Met het LoRa-netwerk wordt het, aldus de operator, mogelijk om miljoenen IoT-devices die zeer weinig stroom en data gebruiken kostenefficiënt met het internet te verbinden. Hierdoor kunnen talloze IoT-toepassingen worden geïnitieerd, aldus KPN.

Snelle groei IoT
Volgens de operator groeit het IoT in Nederland snel. Vooral willen bedrijven hiermee hun dienstverlening en bedrijfsprocessen verder optimaliseren. Het LoRA-netwerk kan hierbij helpen deze toepassingen snel en goedkoop te implementeren. Het netwerk is daarnaast complementair aan de bestaande 2G-, 3G-, en 4G-netwerken van de aanbieder. KPN zorgt ervoor dat het netwerk een hoge kwaliteit biedt. Hierbij gaat de operator uit van drie basisvereisten: stabiliteit, veiligheid en duurzaamheid. Het LoRA-netwerk is daarom redundant uitgevoerd en gebruikt meerdere datacenters van KPN zodat het risico op lokale storingen wordt voorkomen. Daarnaast is het dataverkeer dat over het netwerk loopt van begin tot eind versleuteld zodat de privacy wordt gewaarborgd. Ook kunnen gebruikers van het netwerk de cloudoplossingen en datacenters van de operator gebruiken. Het netwerk verbruikt daarnaast weinig energie en beidt kansen voor veel energiebesparing in de toekomst.

Andere IoT-netwerkaanbieders

KPN is niet de enige aanbieder van netwerken die IoT-toepassingen toegang tot het internet moet geven. In Amsterdam zetelt start-up The Things Network met kleinschalige toegangspunten voor IoT-devices. Daarnaast heeft het ondernemersinitiatief Draadloos Eindhoven onlangs ook een klein  IoT-netwerk uitgerold en ebstaat er ook interesse vanuit Groningen voor deze lokale initiatieven.

Advertenties