ACM: Nederlands mobiel datagebruik stijgt flink

5 november 2015

smartphone-penetrationNederlanders gebruiken steeds meer mobiele data. Dit stelt telecomtoezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) in zijn onlangs verschenen kwartaaloverzicht. De toezichthouder constateert ook dat op het gebied van vaste verbindingen het percentage glasvezelverbindingen steeds meer toeneemt.

Uit de Telecommonitor over het tweede kwartaal van dit jaar blijkt dat Nederlanders steeds meer mobiele data verstoken. In Q2 2015 gebruikten de mobiele eindgebruikers in ons land in totaal ruim 27,5 miljard aan mobiele data. Duidelijk in de cijfers van de telecomwaakhond hierbij is dat de nog steeds toenemende beschikbaarheid van 4G hierbij een belangrijke plaats inneemt. Steeds meer eindgebruikers stappen over naar deze technologie met bijbehorend hoger mobiel data-abonnement. Volgens de ACM wordt de helft van het mobiele datavolume nu gevoed door 4G. In het tweede kwartaal van dit jaar waren er in Nederland in totaal ruim 11,5 miljoen mobiele aansluitingen. Daarbij is het, aldus het kwartaalrapport, opvallend dat het aantal mobiele aansluitingen in de vorm van een bundel van mobiele telefonie, sms en mobiele data sterker groeit en losse mobiele telefonie of data-abonnementen vervangt.

Schermafbeelding 2015-11-04 om 10.43.51
Meer glasvezelverbindingen
De marktoezichthouders constateren verder dat het aantal glasvezelverbindingen voor vaste breedband in Nederland toeneemt. In het tweede kwartaal van 2015 groeide het aantal Nederlandse glasvezelverbindingen met 7,5 procent tot een totaal van 792.000. Dit gaat onder meer ten koste van het aantal kabelaansluitingen, zo constateert de toezichthouder verder. In totaal daalde het aantal kabelverbindingen in Q2 2015 met 77.000. Opvallend is dat koper ook nog steeds in populariteit toeneemt. Door het upgrade-programma van KPN voor hogere snelheiden via koper, bijvoorbeeld met pairbonding en andere technieken, is het aantal koperverbindingen met een snelheid van 30 Mbps, de Europese standaard, gestegen met ruim 50.000. Het aantal vaste breedbandverbindingen over koper met een lagere snelheid, gemiddeld 10 Mbps, is vergeleken met dezelfde periode in 2014 met 11.000 afgenomen.

Schermafbeelding 2015-11-04 om 11.46.04

Overige onderzoeksresultaten
Naast de toename van het mobiele datagebruik en de groei van het aantal breedbandverbindingen, constateert de ACM in zijn kwartaalmonitor dat vaste telefonie nog steeds daalt. Inmiddels daalt het aantal CPS-verbindingen tot het niveau van het aantal WLR-verbindingen. CPS wordt daarom eigenlijk nog alleen uitsluitend aangeboden in combinatie met een WLR-abonnement. Ook zien de experts dat het aantal aansluitingen voor wholesale breedbandtoegang en huurlijnen van hoge kwaliteit in Q2 2015 ook verder afneemt. De ACM geeft daarom aan dat het lijkt dat dit marktsegment voor operators lijkt te krimpen.

Advertenties