EU-parlement: Roaming nu definitief ten einde

28 oktober 2015

europe-phone-300x247Het Europees Parlement heeft besloten dat er binnenkort een definitief einde komt aan de roamingkosten binnen de Europese Unie. Het voorstel voor netneutraliteit is ook aangenomen, wat inhoudt dat dit helaas wordt beperkt.

Het Europees Parlement heeft nu besloten dat de roamingtarieven binnen de Europese Unie vanaf 15 juni 2017 helemaal tot het verleden gaan behoren. Vanaf die datum wordt voor roaming binnen de EU-lidstaten hetzelfde tarief betaald voor mobiel bellen, sms-versturen en mobiel internetten als eindgebruikers binnen hun eigen landsgrenzen doen. Vanaf 30 april 2016 gaan de roamingtarieven nogmaals omlaag, alvorens dus een jaar later te worden afgeschaft. Vanaf 30 april 2016 gaat mobiel bellen in een andere lidstaat van de EU niet meer dan 0,05 eurocent per minuut kosten. Het versturen van een sms-bericht kost dan maximaal 0,02 eurocent en voor mobiel internetten geldt dan een tarief van 0,05 eurocent per megabyte. Wel wordt een fair use policy van kracht en kunnen mobiele operators op verzoek bij hun nationale telecomtoezichthouder een verzoek indienen om voor roaming een klein bedrag te rekenen. Dit is dan wel aan strenge voorwaarden gebonden. Dit tarief moet dan wel weer lager liggen dan de huidige roamingtarieven.

Netneutraliteit

Tegelijkertijd met het voorstel voor de afschaffing van de roamingtarieven is ook het EC-voorstel voor netneutraliteit aangenomen. Dit betekent dat straks in de EU niet een algehele netneutraliteit gaat heersen, zoals dat bijvoorbeeld nu in Nederland het geval is. Zo kunnen aanbieders straks bepaalde diensten als ‘speciale’ diensten kwantificeren, waardoor ze buiten de regelgeving vallen. Ook kunnen aanbieders onder het kopje netwerkbeheer meer controle houden over hoe en hoeveel verkeer over hun netwerken loopt. Met de komst van de pan-europese regelgeving voor netneutraliteit komt aan de huidige Nederlandse wetgeving hierover een einde. Nederland was het tweede land ter wereld, na Chili, dat netneutraliteit in de wet vastlegde.

Advertenties