Onderzoek: Telecomgebruikers beseffen afluistermogelijkheid

27 oktober 2015

hqdefaultEen substantieel percentage van de Nederlanders houdt er rekening mee dat zijn of haar mobiele telefoongesprek of dataverkeer door de overheid wordt afgeluisterd. Dit blijkt uit een gezamenlijk onderzoek van Telecompaper en marktonderzoeker Motivaction. Bekendheid met de inzage van de overheid in de telecomgegevens, de bewaarplicht van de operators, is slechts beperkt bekend, blijkt verder uit het onderzoek.

Uit het onderzoek blijkt dat ruim 40 procent van de ondervraagden aangaf dat zij weten dat de overheid of anderen kunnen meeluisteren met mobiel bellen, sms-versturen of mobiel internetten en hiermee rekening houden. Verder gaf 44,5 procent aan hiermee helemaal geen rekening te houden. Ongeveer 13,7 procent van de respondenten gaf aan dat het betreffende afluisteren van mobiel verkeer door de overheid meer oneens dan eens is. Van de totaal duizend respondenten geeft 15 procent aan wel eens het gevoel te hebben dat iemand meeluistert of kijkt; 65 procent ken dit gevoel niet, aldus de onderzoekers.

chartBekendheid met bewaarplicht en privacyvertrouwen
De onderzoekers keken ook naar de bekendheid van de bewaarplicht van operators van vaste en mobiele telecomdiensten. Ongeveer een derde is op de hoogte dat telecomoperators standaard naam, adres en woonplaatsgegevens doorgeven aan de Nederlandse overheid. Toch is het vertrouwen in de overheid, voor de omgang met de privacy, niet erg groot. `een deel van dit wantrouwen ligt, aldus de onderzoekers, aan de inzage van de Nederlandse overheid in telecomgegevens. Wereldwijd is ons land het land dat het meeste telefoongesprekken aftapt. Ongeveer 32 procent van de respondenten is hiervan op de hoogte. Ook is bekend dat operators niet alleen inzage geven in NAW-gegevens, maar ook de inhoud van telefoongesprekken.

chart-2Houding
Tenslotte ging het onderzoek in op de houding van Nederlanders ten opzichte van het bewaren van telecomgegevens. Van de respondenten geeft 55,4 procent aan dat mogelijk afluisteren hen er niet van weerhoudt om vrijuit te bellen. Van de respondenten geeft 22,4 procent aan wel eens minder vrijuit te bellen omdat zij met mogelijk afluisteren rekening houden. Verder heeft de helft van de respondenten er nooit bij stilgestaan dat het mogelijk is dat derden gesprekken, sms of data kunnen onderscheppen. Volgens een op de vier respondenten maakt het niet uit of gesprekken, berichten of data worden onderschept. Het meest gegeven antwoord hierbij is dat zij toch niets hebben om te verbergen. Wel geeft 59,9 procent aan dat zij wel iets voorzichtiger met hun privacy moeten omgaan. 17,4 procent van de respondenten is het daar helemaal niet mee eens.

Advertenties