Rapport: Mobiele netwerken gaan mindere rol spelen bij IoT

26 oktober 2015

IoT-Industrial_POSTIMGMobiele netwerken gaan in de nabije toekomst wellicht een minder belangrijke rol spelen als verbindingstechnologie voor het Internet of Things (IoT) en M2M-toepassingen. Mobiele netwerken krijgen concurrentie van zogenoemde Low Power Wide Area Networks (LPWAN), aldus een rapport van de technologie-experts van Beecham Research.

Volgens het rapport van de technologie- en marktonderzoekers verbinden niet-intelligente devices met lage energiecapaciteit zich steeds vaker via het IoT. Hiervoor zijn traditionele mobiele netwerken, die tot nu toe de markt voor M2M-verbindingen, steeds minder nodig. Deze devices maken, aldus de onderzoekers, steeds vaker gebruik van de nieuwe opkomende Low Power Wide Area Networks (LPWAN’s). Deze netwerken kunnen over grotere afstanden verbindingen verzorgen van IoT- en M2M-toepassingen en zijn daarnaast goedkoper en makkelijker logistiek te implementeren.

Sterke groei
De onderzoekers stellen dat tegen 2020 LPWAN’s voor 26 procent van de totale IoT-verbindingsmarkt voor hun rekening nemen. Het gaat daarbij dan om een totaal van 345 miljoen verbindingen. Op dit moment, in 2015, is er bijna nog geen enkel marktaandeel voor deze verbindingstechnologieën. LPWAN’s vormen volgens Beecham Research een echte gamechanger in de M2M- en IoT-markt. Vooral omdat deze technologie ideaal is voor M2M- en IoT-toepassingen die niet op big data zijn gebaseerd. Volgens de onderzoekers zijn veel toepassingen niet gericht op het leveren van grote gegevensstromen of realtime, interactieve of realtime data. Hiervoor zijn een minder ingewikkelde verbindingstechnologie handiger dan bijvoorbeeld 4G of 5G. De onderzoekers stellen dat in de nabije toekomst M2M- en IoT-toepassingen voor big data-applicaties mobiele netwerktechnologieën gaan gebruiken als verbindingstoepassingen en de overige technologieën als LPWAN omarmen. Het zou zelfs wel een zo kunnen zijn, zo redeneren de onderzoekers, dat LPWAN’s wel eens een monopolie voor M2M- of IoT-verbindingen zouden kunnen krijgen.

Gebruikte LPWAN- technologieën

De meeste LPWAN’s maken gebruik van de zogenoemde lage Industrial, Scientific, Medical (ISM)-technologieën. Hieronder worden onder meer verbindingstechnologieën als Zigbee, WiFi en 6LoWPAN verstaan. Ook wordt vaak het LoRa-protocol gebruikt. Op zich zijn dit technologieën voor korte afstanden, maar sinds kort weten ontwikkelaars deze transportcapaciteit ook op te rekken naar afstanden van tot 50 kilometer in landelijke en tot 10 kilometer in stedelijke omgevingen. LPWAN’s maken ook gebruik van TV White Spaces (TVWS)-technologie. Deze technologie gebruikt de gaten tussen de UHF/VHF-frequenties die eerder voor analoge televisie werden gebruikt. Deze frequentiebanden bieden vaak meer capaciteit en snelheid dan 3G en 4G, aldus het rapport. Vooral zorgen deze frequenties voor een grotere penetratie binnen gebouwen en voor verbindingen over meer dan 10 kilometer.

Advertenties