Aantal Europese grootschalige telecomstoringen neemt toe

23 oktober 2015

telecom02_7_05Het aantal grootschalige telecomstoringen in de landen van de Europese Unie is in 2014 toegenomen. Dit constateert de European Agency for Network And Information Security (ENISA) in zijn jaaroverzicht over 2014.
Uit het jaarrapport over 2014 van de veiligheidsexperts van de Europese Unie blijkt dat het aantal grootschalige telecomstoringen, vergeleken met 2013, is toegenomen. In 2014 waren er binnen de EU 137 grootschalige telecomstoringen tegenover 90 in 2013. In totaal rapporteerden 24 van de nationale telecomtoezichthouders uit de 28 EU-lidstaten en 1 EFTA-lid het afgelopen jaar een grootschalige telecomstoring. De overige vier toezichthouders rapporteerden geen incidenten.

 

chart(1)

Soorten storingen

Volgens de gegevens over 2014 blijkt dat de meeste, 47 procent, grootschalige telecomstoringen binnen de EU plaatsvonden op het gebied van vaste telefonie. In 2013 werden voornamelijk nog het meeste mobiele netwerken getroffen. Storingen in 2014 van mobiele netwerken hadden gemiddeld gevolgen voor 1,2 miljoen eindgebruikers van mobiele telefonie en 1,7 miljoen voor eindgebruikers van mobiel internet. Mobiele internetstoringen hadden dus voor meer mensen gevolgen dan bij storingen van mobiele telefonie. Tot slot bleek ook dat 29 procent van het totaal aantal storingen te maken had met het Europese noodnummer 112.

 

chartOorzaken van incidenten
Het jaarverslag van ENISA keek het afgelopen jaar ook naar de oorzaak van de telecomstoringen. In 65 procent van de incidenten ging het om een technische oorzaak als het falen van switches en routers. Ook menselijk falen scoorde met een percentage van 20 procent hoog. ENISA stelt voor dat telecomoperators, bouwbedrijven en leveranciers van apparatuur en beheerde diensten beter met elkaar moeten gaan samenwerken bij het beheer van telecomnetwerken. Op deze manier kan menselijk falen beter worden teruggedrongen, aldus de EU-organisatie.

Advertenties