Home > 4G, Branchenieuws, Breedband, Consumenten, Europese zaken, Internet, Mobiele diensten, Mobiele infrastructuur, Nederland, Spectrum, Vast breedbandinternet, Wet- en regelgeving > Ministerie EZ houdt gedeeltelijke breedbandsubsidie buitengebieden voor mogelijk

Ministerie EZ houdt gedeeltelijke breedbandsubsidie buitengebieden voor mogelijk

20 oktober 2015

NEDERLAND AAN DE BREEDBANDHet Ministerie van Economische Zaken heeft in antwoord op vragen uit de Tweede Kamer aangegeven dat in principe de markt als eerste aan zet is als het gaat om het leveren van breedbanddiensten. Maar als deze het laat afweten, dan is het ministerie bereid tot een gedeeltelijke subsidie voor breedbandtoegang in buitengebieden.

In zijn antwoord op vragen van Tweede Kamerlid Mulder (CDA) gaat verantwoordelijk minister Kamp in op de problemen rondom van het ontbreken van snel internet in buitengebieden onderkent. Ongeveer 330.000 adressen in Nederland hebben geen toegang tot een internetverbinding van minimal 30 Mbps, de Europese norm voor breedbandtoegang. Vooral zijn deze adressen, waaronder die van bedrijven en scholen, in buitengebieden gelegen. Volgens Mulder is snel internet erg belangrijk voor de economie en voor het onderwijs. Zij vroeg de minister welke maatregelen de overheid neemt om deze toegang te faciliteren en of de overheid bereid is financieel bij te springen.

Mobiele toegang
In zijn antwoord geeft de minister aan dat van de 330.000 adressen met weinig of geen breedbandtoegang ongeveer 70 tot 80 procent de mogelijkheid heeft tot mobiele internettoegang via 4G. Hiermee kan een downloadsnelheid van rond de 30 Mpbs worden verkregen, aldus Kamp. De Nederlandse overheid faciliteert draadloze toepassingen door spectrum ter beschikking te stellen en zijn er sinds de zomer van 2015 speciale 06-nummers ter beschikking voor specifieke 4G-toepassingen in buitengebieden.

Beperkte overheidssteun
Voor ontsluiting van breedband in buitengebieden is op dit moment de markt als eerste aan zet, aldus de minster. Pas als de markt niet wil of kan leveren, is het volgens de minister mogelijk dat het ministerie gaat overwegen om de toegang gedeeltelijk te gaan subsidiëren. Dit via regionale of lokale overheden. Wel moet het ministerie rekening houden met de Europese regelgeving. De Europese Commissie geeft aan dat alleen laagdrempelig overheidssubsidie mogelijk is voor supersnel internet in zogenoemde witte gebieden. Dit zijn gebieden waar helemaal geen internettoegang mogelijk is. Grijze gebieden zijn volgens de EC gebieden waar 30 Mbps via alleen een netwerk wordt geleverd.

Advertenties