Wereldwijde CAPEX-uitgaven telecomoperators blijven sterk

16 oktober 2015

MW-DA973_strong_20141208074312_ZHDe wereldwijde CAPEX-investeringen van telecomoperators blijven dit jaar sterk. Dit constateerden de specialisten van Dell’Oro Group op basis van de cijfers van het eerste half jaar van 2015.
Uit het overzicht van de marktspecialisten blijkt dat telecomoperators wereldwijd, ondanks sombere voorspellingen, blijven investeren in hun netwerken en diensten. Zeker gebeurde dit in de eerste helft van dit jaar, aldus het rapport, en de verwachtingen zijn dat dit ook voor de rest van het jaar zal blijven gebeuren.

Koersfluctuaties spelen belangrijke rol
Hoeveel in de eerste helft van dit jaar werd geïnvesteerd, is niet duidelijk. De onderzoekers geven aan dat tussen de tweede elft van 2014 en de eerste helft van 2015 de CAPEX-uitgaven wat zwakker waren, maar dat was volgens het de schuld van fluctuaties in de wisselkoersen. Vooral de opkomende dollar maakte het de uitgaven lastiger, waardoor de wereldwijde telecom-CAPEX in de eerste helft van 2015 bijna 10 miljard dollar daalde. Wel zouden de investeringen met enkele procenten zijn gegroeid binnen de huidige wisselkoers. Wat betreft dollars, verwachten de experts een blijvende dalende trend.

Regio’s
Wat betreft regio’s zijn het vooral Europa en China die bijdragen aan investeringen in CAPEX op basis van een constante wisselkoers. Voor komend jaar kunnen deze investeringen echter tegenvallen, door ontwikkelingen bij Vodafone en China Mobile, aldus Moody’s in het rapport.

Advertenties