Zakelijke smartphonegebruikers kiezen vaker voor iOS en Android

15 oktober 2015

6369804665_2b3df1ca1e_zNederlandse zakelijke smartphonegebruikers kiezen vaker voor iOS en Android dan voor andere mobiele besturingssystemen. Dit blijkt uit recent onderzoek van Computer Profile naar het Nederlandse zakelijke smartphonegebruik. Daarnaast bepaalt het OS ook welke smartphone het meest wordt gebruikt.
Uit het onderzoek van de marktonderzoekers onder 2700 Nederlandse bedrijven en instellingen met meer dan 50 medewerkers blijkt dat iOS en Android op dit moment de populairste besturingssystemen zijn voor zakelijk gebruik. iOS is marktleider met een percentage van 40 procent op de Nederlandse zakelijke markt en Android heeft bijna hetzelfde percentage in handen; 38 procent. De opkomst van iOS en Android is de laatste jaren ten koste gegaan van BlackBerry. Draaide in 2011 nog 40 procent van alle zakelijke smartphones nog op dit besturingssysteem, nu is dit nog maar 3 procent. Ook Symbian verdwijnt uit het zakelijk segment. Minder dan 1 procent van de zakelijke eindgebruikers heeft nog een smartphone met dit oude Nokia-besturingssysteem. Windows Phone van Microsoft, met een marktaandeel van 18 procent zit echter weer in de lift.

Mobile_operating_systems

Types smartphones in samenhang OS
Het gebruikte mobiele besturingssysteem bepaalt volgens Computer Profile ook welk type smartphone door zakelijke eindgebruikers het meest wordt gebruikt. Door het hoge marktaandeel van iOS is dus ook de iPhone, 40 procent, de meest gebruikte zakelijke smartphone. Onder eindgebruikers van een Android-toestel gaat de voorkeur, bijna vanzelfsprekend, uit naar een Samsung. Van de zakelijke Android-gebruikers heeft iets meer dan 27 procent een Samsung-telefoon. In 2011 was dit nog ongeveer 18 procent. De opkomst van Samsung gaat ten koste van HTC. Had de Taiwanese leverancier in 2011 nog een marktaandeel van 22 procent, is dat nu gedaald naar 5,2 procent. Andere Android-fabrikanten hebben zelfs nog minder zakelijk marktaandeel. Microsoft die, nadat het Nokia heeft overgenomen, nu een marktaandeel van 18 procent.

Smartphone_vendors

Sectoren

Tot slot keken de onderzoekers nog naar welke smartphones populair waren in de verschillende bedrijfssectoren. Zo blijkt de iPhone populair te zijn in de industrie, 51 procent aandeel, de zakelijke en financiële dienstverlening, 48 procent marktaandeel, en de handelssctor, 47 procent. De iPhone is het minst populair in de zorgsector, 23 procent en de transport- en bouwsectoren, beide 29 procent. Android wordt juist het meest gebruikt in de bedrijfssectoren die vaak geen iPhone gebruiken, respectievelijk 6 op de 10 en 5 op de 10 toestellen in deze sectoren is een Samsung-toestel met Android.

Advertenties