Nederlandse mobiele gebruiker heeft meer interesse in mobiele betalingen

15 oktober 2015

nfcNederlandse mobiele eindgebruikers interesseren zich steeds meer voor mobiel betalen. Dit stellen de onderzoekers van Telecompaper in een recent onderzoek. Daadwerkelijk gebruik loopt echter nog achter.

Uit het onderzoek van de telecomspecialisten blijkt dat iets meer dan een derde van de respondenten 36 procent, belangstelling heeft voor betalingstoepassingen via de mobiele telefoon. In de maand maart van dit jaar lag dit percentage nog op 31 procent. Het aantal mensen dat mobiel betalen niet interessant vindt, daalde van 44 procent in  maart 2015 naar 38 procent in de maand september.

Nog weinig interesse
Ondanks de groeiende interesse blijkt wel dat nog maar weinig Nederlandse eindgebruikers daadwerkelijk mobiel betalen. Volgens het onderzoek gebeurt dit maar door 3 procent. Uit het onderzoek blijkt dat deze groep vooralsnog stabiel is. Dit zijn de early adopters die al mobiel betalen via een app waarop tegoed vooraf kan worden opgeladen vanaf een bankrekening. De betaling wordt vervolgens omgezet naar een sticker met Near Field Communication (NFC) of een QR-code. Vooral wordt deze toepassing gebruikt als vervanging voor contant geld.

Bereidheid tot mobiel betalen
Het onderzoek keek verder nog naar de bereidheid van Nederlandse eindgebruikers om over te stappen naar mobiele betalingsvormen. Ongeveer de helft van de respondenten wil hiervoor best een gratis app downloaden op hun smartphone. Een derde van de onderzochte eindgebruikers is bereid om van simkaart te wisselen om daarmee een gratis simkaart te krijgen die geschikt is voor NFC-technologie. Ook betalen voor toegang tot mobiel betalen is mogelijk. Een deel van de respondenten geeft aan best wel 5 euro te willen betalen voor een mobiele betaaldienst. Ongeveer 11 procent is bereid hiervoor een speciale simkaart aan te schaffen en 9 procent een betaalde app.

Advertenties