Draadloos opladen komt steeds dichterbij

14 oktober 2015

qi_iphone6_featureDraadloos mobiele devices opladen wordt steeds vaker een standaard feature bij mobiele telefoons. Volgens de marktonderzoekers van ABI Research wordt de markt gedomineerd door twee standaarden.
Uit het onderzoek van de marktspecialisten blijkt dat in de draadloze oplaadmarkt op dit moment twee standaarden elkaar beconcurreren als het gaat om marktleiderschap. Ten eerste is dat de Qi-standaard van het samenwerkingsverband Wireless Power Consortium (WPC) en ten tweede Powermat/Rezence. De allianties voor deze laatste toepassingen, de Power Matters Alliance en de Alliance for Wireless Power zijn onlangs gefuseerd. Daarnaast zijn er natuurlijk ook nog enkele andere technologieën op de markt.

Qi-standaard marktleideder
Volgens de marktonderzoekers heeft op dit moment de Qi-standaard, en dus de WPC, het grootste marktaandeel van draadloze oplaadtoepassingen. Vooral komt dit door zowel de inductie- als nieuwste generatie resonantie-oplaadtechnologieen die deze standaard gebruikt. De Rezence-standaard komt wel, zo stelt het rapport, binnenkort met een nieuwe resonante toepassing die meer afstand tussen lader en device mogelijk maakt. Op deze manier kan bijvoorbeeld een laaddevice onder een tafel worden verborgen en kan het mobiele device opladen door het simpel op de tafel te leggen. Opvallend is dat enkele bedrijven zowel de Qi-standaard als de Powermat/Rezence-standaard proberen te incorporeren in hun devices. Leveranciers die beide technologieën gebruiken zijn onder meer Samsung, Qualcomm, Broadcom en Microsoft. Wel ontdekken de onderzoekers dat Samsung zijn eindgebruikers, via de mobiele deviecs, steeds meer richting de Qi-standaard aan het bewegen is. In totaal verwacht ABI Research dat er tot 2020 ongeveer 713 miljoen Qi- en 213 miljoen Powermat/Rezence-laders over de toonbank zullen gaan.

Toekomst

De onderzoekers zien daarnaast dat de adoptie van het draadloos opladen van mobiele devices vooral afhangt van de incorporatie van deze technologieën in smartphones. Zij verwachten dan ook dat tegen het eind van 2015 ongeveer 84 procent van de draadloze oplaadtoepassingen in smartphones zijn verwerkt. Zij verwachten dat smartphones met deze toepassingen steeds meer de norm worden en eindgebruikers deze toepassingen ook meer gaan gebruiken.

Advertenties