Carrier-grade WiFi steeds meer ingezet voor Internet of Things

14 oktober 2015

iStock_000019618270XSmallDe  implementatie van carrier WiFi-toepassingen door mobiele operators gebeurt steeds vaker onder invloed van de komst van het Internet of Things (IoT). Dit stellen de specialisten van de WiFi-brancheorganisatie Wireless Broadband Alliance in een onderzoek.

Volgens het onderzoek van de brancheorganisatie is meer dan de helft, 60 procent, van de wereldwijde mobiele operators op dit moment van plan de uitrol van carrier WiFi-toepassingen. Vooral in de afgelopen twaalf maanden is er een duidelijke groeispurt waar te nemen, aldus het rapport. In de komende vijf jaar, tot 2020, zal het aantal carrier-grade WiFi-hotspots in de netwerken van mobiele operators flink toenemen. Tegen het einde van 2017 zal het aantal carrier-grade hotspots de huidige installed base van hotspots binnen de netwerken voorbij zijn gestreefd.

Redenen groei

Als belangrijkste redenen voor de toenemende uitrol van carrier-grade hotspots zien de onderzoekers de opkomst van niet-gelicensieerd draadloze toepassingen, de komst van 5G en vooral de opkomst van het Internet of Things (IoT). Het is vooral deze laatste toepassing die mobiele operators aanzet om hun netwerken op korte termijn te verstevigen met carrier-grade WiFi –toepassingen. De specialisten verwachten dat tegen 2020 ongeveer 80 procent van de geïnstalleerde carrier-grade WiFi-hotspots, 48 procent van het totaal aantal geïmplementeerde hotspots in mobiele netwerken, IoT-applicaties faciliteert en gegevens daarvan transporteert. Daarnaast zijn ook converged services en smart City-toepassingen grote aanjagers van carrier-grade WiFi.

Omzetgenerator
In hun rapport geven de onderzoekers van de Wireless Broadband Alliance aan dat carrier-grade WiFi voor mobiele operators steeds meer de norm wordt. Niet alleen traditionele mobiele operators passen deze toepassingen toe, maar ook verticale operators, OTT-specialisten en aggregators zien veel heil in de toepassingen. Tegen 2019 wordt carrier-grade WiFi echt een omzetgenerator, vooral op het gebied van smart cities, wifiFirst en multiplaybundels. Nu nog dient WiFi voornamelijk nog voor kostenbeheersing. Er vindt dus, aldus de Wireless Broadband Alliance, een omslag plaats van kostenbeheersing naar omzetgeneratie bij de implementatie van carrier-grade WiFi door mobiele operators.

Advertenties