ACM verscherpt uitgifte 06-nummers

13 oktober 2015

86c01802Telecomtoezichthouder ACM gaat scherper toezien op de uitgifte van 06-mummers en het uitgeven van 097-nummers. Telecomoperators zouden nog te laks zijn met het eerder vastgestelde nummeruitgiftebeleid.
De telecomtoezichthouder maakt bekend dat het voortaan strenger gaat letten op de uitgifte van 06- en 097-nummers door telecomoperators. Volgens de telecomwaakhond lopen de telecomoperators nog ver achter bij de regelgeving rondom de uitgifte van mobiele nummers. Mobiele operators mogen alleen voor mobiele telefonie nog 06-nummers uitgeven om zo het opraken van deze nummers te beperken. Voor overige mobiele diensten, zoals mobiel internet op tablets of M2M-toepassingen moeten zij 097-nummers uitgeven. Volgens de toezichthouder bieden de mobiele operators nog mondjesmaat simkaarten aan met een 097-nummer. Alleen T-Mobile zou zijn eindgebruikers goede voorlichting geven over het verschil tussen een 06- en een 097-nummer. De overige 24 telecomaanbieders in Nederland lopen hiermee nog achter, aldus de ACM.

06-nummers raken op

Uit onderzoek van de telecomtoezichthouder uit september 2015 blijkt dat inmiddels 90,7 procent van de beschikbare 06-nummers is vergeven. Voor de nabije toekomst verwacht de ACM dat het aantal devices dat datacommunicatie gebruikt, gaat toenemen. Dit komt onder meer door het Internet of Things (IoT). Telecomaanbieders moeten daarom hun verantwoordelijkheid nemen, aldus de toezichthouder. Hiermee moet worden voorkomen dat de bestaande tiencijferige 06-nummers op den duur moeten worden omgenummerd naar een 11-cijferig 06-nummer. Daarom gaat de ACM ervoor zorgen dat mobiele aanbieders daadwerkelijk 097-nummers geven aan datatoepassingen voor hun eindgebruikers.

Niet omnummeren
Telecomaanbieders hoeven zich geen zorgen te maken dat ze bestaande 06-nummers voor data van hun eindgebruikers nu verplicht moeten omzetten naar een 07-nummer. Ze moeten een 06-nummer voor data pas wijzigen als ze met de eindgebruiker een nieuwe overeenkomst aangaan of de oude overeenkomst verlengen.

Advertenties