Internet of Things vaak bepalend voor ontwerp toekomstige mobiele netwerken


12 oktober 2015

FMN_cover-770x285Het Internet of Things (IoT) is voor veel mobiele operators bepalend als het gaat om het ontwerpen van toekomstige mobiele netwerken en de implementatie van 5G. Dit blijkt uit een recent onderzoek van de telecomwebsite Telecoms.com.
Volgens het onderzoek onder 400 respondenten zijn het IoT en het kunnen aanbieden van M2M vaak de belangrijkste redenen om in de toekomst nieuwe mobiel netwerken te ontwerpen of goed te kijken naar ontwikkelingen als 5G. Ongeveer 41,1 procent van de respondenten geeft in het onderzoek aan dat de beveiligingsproblematiek M2M- of IoT-toepassingen voor hen het belangrijkste aandachtspunt is als het gaat om de ontwikkeling van toekomstige mobiele netwerken. Vooral, zo stellen de onderzoekers, vanwege het grote aantal mobiele verbindingen dat deze toepassingen met zich meebrengen. 34,4 procent geeft aan dat M2M en IoT de belangrijkste redenen zijn voor toekomstige network assurance.

IoT en 5G
Zeker bij de ontwikkeling van 5G is implementatie van het IoT vaak een van de belangrijkste aanjager. Van de respondenten gaf 23,7 procent dit aan. Toch geven meer respondenten, 28,5 procent, aan dat juist het beter benutten van spectrum voor hen de belangrijkste reden is om zich verder in de ontwikkeling van 5G te verdiepen.

Toekomstige diensten
De onderzoekers keken ook nog naar het belang van toekomstige diensten voor de ontwikkeling van toekomstige mobiele netwerken. Ongeveer 30,6 procent geeft aan dat VoLTE voor het belangrijk wordt om de concurrentie met OTT-aanbieders aan te gaan. Andere motivaties voor de implementatie van nieuwe diensten op toekomstige netwerken zijn, aldus het onderzoek, het genereren van omzet, het verhogen van ARPU, het behouden van klanten en om innovatie te laten zien aan directe concurrenten.

Advertenties