Ovum: Breedband blijft onontbeerlijk voor ontwikkeling digitale economie

8 oktober 2015

internetverbindingVaste en mobiele breedband gaat een belangrijke rol spelen bij de tweede ontwikkelingsgolf van de digital economie die de komende tien jaar zal gaan plaatsvinden. Dit stellen de telecomspecialisten van het Britse Ovum in een onderzoek naar de toekomst van breedband.
Volgens het onderzoek van de specialisten blijven breedbandige verbindingen, zowel vast als mobiel, de komende tien jaar, tot 2025, belangrijk voor de ontwikkeling van de digitale economie. Zeker nu deze ontwikkeling en bedrijfssectoren steeds meer afhankelijk worden van van toepassingen als het Internet of Things (IoT), cloudtoepassingen en analytics. De vraag naar breedband zal hierdoor, aldus de onderzoekers, blijven toenemen als meer devices vanaf meer locaties toegang zoeken tot het internet. Aanbieders moeten daarom ervoor zorgen dat met hoge kwaliteit breedbandtoegang leveren en tegen redelijke kosten.

Vaste breedband

De onderzoekers geven aan dat tot 2025 vaste breedband een belangrijk deel blijft vormen van het netwerklandschap; in ieder geval de komende vijf jaar. In 2020, zo gaan de specialisten ervan uit, er wereldwijd 962,3 miljoen vaste breedbandabonnementen zijn. De wereldwijde penetratie van breedband in huishoudens komt op 43,5 procent te liggen, aldus de experts van Ovum.

LTE belangrijkste mobiele breedbandverbinding

Wat betreft mobiele breedbandverbindingen is het, aldus het onderzoek, tot 20125 LTE wat de klok slaat. Ondanks dat de uitrol van 5G tegen 2025 volop in bedrijf zal zijn, blijft LTE en variant LTE-A een zeer belangrijk onderdeel van het mobiele netwerksysteem. Over vijf jaar, in 2020 zal vertegenwoordigt LTE al een derde van het totaal aantal mobiele verbindingen. 3G blijft de komende vijf jaar nog wel dominant en zorgen voor de helft van het aantal wereldwijde mobiele verbindingen.

Advertenties