Bellen via WiFi moet standaard worden

7 oktober 2015

wifi callingBellen via WiFi of VoWiFi moet standaard door mobiele operators aan hun eindgebruikers worden aangeboden. Dit stellen de marktspecialisten van Strategy Analytics op basis van een onderzoek van de groei van WiFi-bellen.

Uit het onderzoek van de telecomspecialisten blijkt dat bellen via WiFi of WiFi-Calling sterk groeit. Op dit moment hebben wereldwijd ongeveer tien mobiele operators deze dienst uitgerold.; tegen het einde van dit jaar zal dit verder flink toenemen. Een belangrijke impuls aan WiFi-bellen wordt gegeven door de komst van geschikte toestellen, aldus Strategy Analytics. Vooral de komst van de iPhone 6, 6S, 6+ en 6S+ zijn hier debet aan, zo geven de onderzoekers aan.

Technologie
Met WiFi Calling kunnen eindgebruikers bellen via een WiFi-netwerk, waarbij zij dezelfde eindgebruikerervaring hebben als bij normaal bellen via een mobiel netwerk. Daarnaast zorgt VoWiFi ervoor dat gesprekken via VoLTE zonder problemen en kwaliteitsverlies worden overgedragen. Tot slot is, aldus het onderzoek, WiFi Caling een goed alternatief voor eindgebruikers in gebieden met een slechte mobiele dekking, maar wel met een sterk WiFi-signaal.

Voordeel voor mobiele operators
De onderzoekers adviseren mobiele operators met klem om WiFi Calling te omarmen en snel te implementeren. De dienst beweegt zich, aldus Strategy Analytics, snel van een onderscheidende dienst naar een standaard aangeboden dienst. Eindgebruikers gaan deze dienst ook verwachten van hun aanbieder. Mobiele operators kunnen op hun beurt ook veel voordeel beleven van WiFi Calling. De technologie maakt het mogelijk om de eindgebruikerervaring te verbeteren, nieuwe diensten aan te bieden die weer nieuwe klanten aantrekken, de dienst reduceert churn en, last but bot least, WiFi Calling is een goed alternatief voor diensten die door OTT-aanbieders worden geleverd. Mobiele operators doen er dus goed aan om WiFi Calling te implementeren als nieuwe netwerkevolutie en hiermee de footprint van VoLTE en HD enhanced Voice via IP uit te breiden.

Advertenties