Europese Raad keurt formeel roamingmaatregelen en netneutraliteit goed

6 oktober 2015

european-commissions-540x334De Europese Raad heeft formeel het einde van de roamingtarieven goedgekeurd. Daarnaast zijn ook de EU-maatregelen voor netneutraliteit goedgekeurd.

Volgens de Europese Raad moeten de roamingtarieven voor bellen, sms en mobiele data vanaf april 2016 opnieuw gaan dalen. Op dat moment worden de maximumtarieven voor consumenten gelijkgetrokken met die van de wholesaletarieven. Bellen via roaming binnen de lidstaten van de Europese Unie kost dan 5 eurocent per minuut in plaats van de huidige 23 eurocent. Het roamingtarief voor mobiele data daalt dan van 24 eurocent per MB naar 5 eurocent per MB. Mid-2017 moet vervolgens een totaal einde komen aan de mobiele roamingtarieven in de EU. Wel kunnen mobiele operators, als compromis met het verdwijnen van de inkomsten uit roaming, bewaar maken egen de maatregelen. De mobiele operators moeten dan wel aantonen dat het verlies van roaming effect heeft op de binnenlandse tarieven. Zij moeten dit bezwaar indienen bij de landelijke telecomtoezichthouder, zoals de ACM in Nederland. Die kan dan een speciale toeslag op roaminggebruik toestaan. Wanneer deze onterecht blijkt, kan deze toeslag wel weer worden teruggedraaid.

Netneutraliteit

Naast een akkoord over de roamingtarieven, heeft de Europese Raad eveneens de maatregelen voor netneutraliteit goedgekeurd. Binnen de maatregelen krijgen internetaanbieders nu geen ruimte om bepaalde diensten te blokkeren of te vertragen om commerciële redenen. Het internetverkeer mag alleen worden aangepast als reactie op tijdelijke en ongewone opstoppingen, als bescherming tegen cyberaanvallen en op bevel van de rechter. Nederland, dat al netneutraliteit in de Telecomwet heeft vastgelegd, heeft strengere maatregelen. In Nederland mag er geen enkele manier van onderscheid zijn in het openbare internetverkee

Advertenties