Tabletmarkt steeds meer afhankelijk van vervangingsaankopen


1 oktober 2015

telecomaanbieder-mag-geen-06-nummer-voor-tablet-gebruikenDe wereldwijde tabletmarkt zal minder devices blijven afzetten de komende jaren. De tabletmarkt wordt steeds meer afhankelijk van vervangingsaankopen dan dat eindgebruikers voor het eerst een dergelijk device aanschaffen. Dit stellen de marktspecalisten van ABI Research.
In hun onderzoek naar de wereldwijde tabletmarkt stellen de experts dat de wereldwijde tabletmarkt, en vooral de verkoop van nieuwe tablets aan eerste gebruikers, aan het eind van dit jaar zijn absolute hoogtepunt bereikt. In totaal verwachten de experts dat er dit jaar in de hele wereld 373 miljoen tablets over de toonbank gaan. De marktverdeling bij deze tablets zal voor 50 procent uit op Android gebaseerde devices bestaan en voor 42 uit iOS iPads. Met 4 procent worden er in Noord-Amerika de meeste tablets verkocht. Vanaf 2016 zet zich echter een daling in van de wereldwijde tabletverkoop. Belangrijkste reden hiervoor is, zo stellen de experts, is dat de markt voor first-time-buyers langzamerhand verzadigd raakt en de tabletverkoop zich daardoor steeds meer naar en vervangingsmarkt begeeft.

Vervangingsmotieven

De experts keken ook naar waarom tablets steeds meer een vervangingsmarkt worden en wat de eigenschappen van die vervangingsmarkt zijn. In de eerste laats constateren zij dat de vervangingsmarkt in eerste instantie door de consument zelf wordt bepaald. Belangrijk hierbij is welke soort tablet hij of zij de eerste keer heeft aangeschaft. Het vervangingsexemplaar zal dan vaak van hetzelfde merk of soort zijn. Unieke apps, gebruikservaring en duurzaamheid spelen hierbij een grote rol.

Andere devices
Consumenten vervangen daarnaast hun tablet steeds vaker voor andere mobiele devices, zo stelt het rapport. In de eerste plaats zijn dit phablets. Met phablets combineren consumenten de telefonie van een smartphone met de eigenschappen van een tablet. Phablets vormen een steeds groter percentage van de smartphoneverkoop en vormen steeds meer een alternatief voor het vervangen van tablets, aldus ABI Research. Daarnaast constateren de experts dat tablets ook vervangen worden door 2-in-1 mobiele devices. Vooral kleine zakelijke ondernemers doen dit omdat zij zo de productiviteit van een pc behouden, maar tegelijkertijd de beschikking hebben over de mobiliteit van een tablet. Daarnaast helpt hierbij de komst van Windows 10 als besturingssysteem, aldus het rapport. Tot slot wordt ook geconstateerd dat niet alle tablets vervangen zullen worden. Sommige zullen binnen een bekende kring worden overgedragen of tweedehands verkocht. Andere eindgebruikers stoppen helemaal met het werken met een tablet ten gunste van een ander mobiel device.

Advertenties