Mobiele operators verliezen veel geld door WiFi-mismanagement

30 september 2015

WIFI-005Mobiele operators verliezen veel geld door het slecht beheer van WiFi-capaciteit. Dit stellen onderzoekers van mobiele netwerkspecialist Xcellair in een onderzoek. Hierdoor kunnen zijn vaak geen goede eindgebruikerservaring bieden; vooral in drukke steden.
Uit het onderzoek van de Canadese mobiele netwerkspecialist blijkt dat veel operators carrier WiFi nog niet goed inzetten als toegevoegde waarde voor hun mobiele netwerken. Dit kost mobiele operators wereldwijd ongeveer 18 miljard dollar aan extra kosten. De onderzoekers constateren, zeker nu WiFi voor mobiele operators steeds belangrijker wordt voor het offloaden van het toenemende dataverkeer op hun cellulaire netwerken, dat WiFi voor mobiele operators de zwakste schakel wordt in hun hele netwerkomgeving en zo de eindgebruikerservaring in gevaar kunnen brengen.

Problemen
De experts constateren dat mobiele operators, vooral binnen dichtbebouwde en drukke steden, niet goed hun carrier WiFi-netwerken optimaliseren. Zo geven de mobiele operators geen aandacht aan spectrumbeheer, interferentie tussen access points en weinig oog voor radio resource management. Hierdoor zijn de WiFi-netwerken slecht ingericht en niet efficiënt genoeg om de beste eindgebruikerservaring te bieden. De specialisten stellen dat mobiel verkeer vaak van een goed geordend mobiel netwerkt ‘hopt’ naar een WiFi-netwerk uit het Wilde Westen zonder regels waar standaarden, cell-typen en technologieën vaak met elkaar in botsing komen.

Waarschuwing
de experts van Xcellair waarschuwen dat mobiele operators echt maatregelen moeten nemen als het gaat om WiFi-netwerken die zij aan hun standaard mobiele netwerken willen koppelen. Zeker nu de eindgebruikers met de komst van $G- en straks 5G een steeds betere gebruikerservaring eisen. Mobiele operators moeten daarom ook hun WiFi-netwerken goed gaan inrichten, net zoals hun mobiele netwerken. De experts adviseren de mobiele operators om hierbij ook te kijken naar het gebruik van niet-gelicensieerd spectrum. Dit moeten zij niet gaan zien als spectrum dat moeilijk valt te beheren, maar moet juist op een doordachtzame wijze worden gebruikt. Ook moeten zij de opstelling van access points beter gaan inregelen. Wanneer zij dit allemaal doen; gaat Carrier WiFi ook geld opleveren en wordt het niet de verliespost die het nu is, aldus het rapport.

Advertenties