Meer mobiele malware door pc-besmettingen

24 september 2015

Android-malware-imageIn het eerste half jaar van 2015 groeide mobiele malware flink. De belangrijkste oorzaak hiervan lag in een toename van het aantal met malware besmette pc’s. Dit stellen de beveiligingsspecialisten van Motive Security Labs van netwerkleverancier Alcatel-Lucent in een recent overzicht.
Volgens het halfjaarrapport van de beveiligingsexperts is het aantal mobiele besmettingen in het afgelopen half jaar flink toegenomen. Daarbij constateren zij dat 80 procent van de op mobiele netwerken gedetecteerde malware afkomstig is van op Windows gebaseerde pc’s en laptops. Volgens het onderzoek blijkt dus dat Windows-systemen, hoewel die natuurlijk al langere tijd het favoriete doelwit zijn van cybercriminelen, steeds meer een impact hebben op de malware-verspreiding via mobiele netwerken. Zeker in de eerste helft van dit jaar. Waar normaal mobiele malwareverspreiding fiftyfifty wordt gedeeld tussen Android en Windows, is dus nu Windows sterker geworden in het verspreiden van mobiele malware. Daarnaast, zo stellen de onderzoekers, groeit mobiele malware omdat mobiel nu de belangrijkste manier is geworden voor toegang tot het internet.

Soorten malware
In het onderzoek keken de specialisten ook naar welke soorten malware nu vooral mobiel actief zijn. Zo constateren zij dat adware een grote bron blijft van malware, maar dan vooral voor pc’s en laptops. Zij zien dat spyware juist de meest voorkomende mobiele besmetting is. Volgens de onderzoekers van Motive Security Labs zijn 10 van de 25 meest voorkomende mobiele besmettingen spyware-toepassingen. Zogenoemde ‘spyphone’ apps worden in toenemende mate voor zowel Android als iOS ontwikkeld. Met deze kwaadaardige appss kunnen cybercriminelen op afstand de bewegingen van een smartphone-eigenaar volgen en telefoongesprekken, sms-verkeer en internetsurfen afluisteren. Verder geven de experts nog aan dat de Stagefright-malware op dit moment de meest gevaarlijke mobiele malware is; vooral voor op Android gebaseerde smartphones.

Bestrijding
In hun rapport geven de beveiligingsexperts aan ook hoe mobiele malware het beste kan worden bestreden. Zij zien hierbij een belangrijke rol weggelegd voor mobiele operators. Zij kunnen, aldus het rapport, al in hun netwerken malware ontdekken die bezig is om mobiele endpoints van eindgebruikers te besmetten. Mobiele operators kunnen dan deze eindgebruikers waarschuwen dat dit gebeurt en instructies geven hoe zij de malware van hun devices kunnen verwijderen voordat deze meer schade toebrengt.

Advertenties