ITU: Groei aantal mobiele verbindingen wereldwijd niet overal gelijk

24 september 2015

20414991909_f1f7263a8a_zDe groei van het wereldwijde aantal mobiele verbindingen gaat hard, maar gaat in alle wereldregio’s niet even snel. Dit stellen onderzoekers van de telecomorganisatie van de Verenigde Naties; de International Telecommunications Union (ITU).

Uit het jaarlijkse rapport The State of Broadband 2015 van de VN-organisatie blijkt dat de experts verwachten dat tegen het eind van dit jaar er wereldwijd meer dan 7 miljard mobiele telefoonabonnementen actief zijn. In totaal zullen dan 97 van de 100 mensen op deze planeet een mobiel telefoonabonnement hebben. Daarnaast zullen er tegen het einde van dit jaar wereldwijd 3,5 miljard mobiele breedbandabonnementen actief zijn. Tegen 2019 zijn dit ongeveer 6,5 miljard verbindingen. Mobiele breedband wordt hiermee, aldus de ITU, de snelstgroeiende ICT-dienst in de geschiedenis.

Ongelijke groei
De experts constateren echter dat de groei van het aantal mobiele breedbandverbindingen wereldwijd ongelijk verloopt. Zo neemt de regio Azië-Pacific nu de helft van het aantal mobiele breedbandverbindingen voor zijn rekening. Aan het eind van 2014 lag dit aandeel nog iets onder de 45 procent. Inmiddels is China Mobile, op basis van het aantal abonnees, de grootste mobiele operator ter wereld. De dominantie van Azië –Pacific heeft echter tot gevolg dat andere werelddelen minder aandeel krijgen. Europa en Noord- en Zuid-Amerika zien hun aandeel in mobiele breedbandabonnementen vanaf eind 2014 tot eind 2015 flink dalen. Ondanks dat het aantal mobiele abonnementen in deze regio’s absolute blijft stijgen.

Andere bevindingen
De ITU concludeert in zijn rapport verder dat aan het einde van dit jaar wereldwijd 3,2 miljard online zijn. Dit is ongeveer 43,4 procent van de totale wereldbevolking. In 2014 waren nog 2,9 miljard mensen online. In zich ontwikkelende landen overstijgt de internetpenetratie de 35,3 procent aan het einde van 2015. De internetpenetratie van et aantal huishoudens in deze landen ligt op 34,1 procent. De armste landen blijven echter nog steeds substantieel achter, aldus de ITU. Hoewel de internetpenetratie langzamerhand verzadigd is in de ontwikkelde landen, met een penetratiepercentage van 82,2 procent, zal de wereldwijde doelstelling van 60 procent internetpenetratie in 2015 nog niet worden gehaald. De ITU verwacht nu dat dit tegen 2021 zal plaatsvinden.

Advertenties