GSMA roept op tot snellere Europese spectrumverdeling

23 september 2015

650-cept-wrc-15De brancheorganisatie voor de telecomindustrie, GSMA, roept de Europese Unie om haast te maken met een betere spectrumverdeling voor het uitrollen van mobiele breedbandtoepassingen.
Volgens de oproep van de brancheorganisatie aan de European Conference of Postal and Telecommunications Administrations (CEPT) moet er binnen de Europese Unie meer worden gedaan om spectrum vrij te maken voor mobiele breedband. Alleen op deze manier kan, volgens de GSMA, worden voldaan aan de toenemende vraag van Europese consumenten voor mobiele breedbandtoegang. Europese landen moeten meer flexibiliteit krijgen om spectrum in alternatieve frequenties te gebruiken om aan deze consumentenvraag te voldoen. De brancheorganisatie stelde ook dat het teleur is gesteld in de CEPT-beslissing om de 2.7-2.9 GHz-frequenties niet te gaan gebruiken voor mobiele breedbandtoepassingen. Volgens de GSMA worden deze frequenties in Europa en de rest van de wereld slechts beperkt gebruikt en zijn daarom aantrekkelijk om meer capaciteit voor mobiele breedband te genereren. Ook wil de GSMA dat Europa gaat kijken hoe het UHF-spectrum, dat nog steeds vooral voor analoge televisie wordt gebruikt, kan helpen om meer mobiele breedband te krijgen. Als Europa dit niet zou doen, zo stelt de brancheorganisatie, dan kan Europa wel eens achterblijven bij de rest van de wereld.

Positieve reactie
De brancheorganisatie reageerde echter wel positief op de Europese beslissing om het spectrum tussen de 1427 MHz en 1518 MHz, de L-band, te identificeren als mogelijk alternatief voor mobiele diensten. De CEPT zal hiervoor een voorstel doen tijdens de komende World Radiocommunication Conference (WRC-15) in de maand november van dit jaar. Volgens de GSMA helpt globale harmonisatie van de L-band sterk in het verbeteren van de wereldwijde economie. Daarnaast verwelkomde de brancheorganisatie de stappen die de EU heeft ondernomen voor herallocatie van spectrum in de C-band, tussen de 3.4- en 3.8 GHz, voor mobiele breedband

Advertenties