Ericsson: WiFi-only devices kunnen binnenkort ook bellen

22 september 2015

8915353993246Bellen met een WiFi-ony device moet binnenkort mogelijk worden. Tenminste als het aan de Zweedse netwerkleverancier Ericsson ligt. Inmiddels is hiervoor technologie ontwikkeld. Mobiele operators kunnen hierdoor beter de concurrentie aan met OTT-leveranciers.
Mobiele operators kunnen binnenkort naast hun mobiele diensten voor smartphones, ook telefonie gaan aanbieden aan devices die alleen via WiFi- met het internet zijn verbonden. Volgens de netwerkleverancier zal de technologie mobiele operators helpen om een betere eindgebruikerservaring af te leveren en zo de diensten voor hun klanten te optimaliseren. Volgens de experts van Ericsson zal bellen via WiFi erg gaan aanslaan bij het publiek.

Schermafbeelding 2015-09-21 om 09.58.23
Concurrentie met OTT

De dienst die de Zweedse netwerkleverancier nu gaat lanceren, moet operators helpen om meer marktaandeel op OTT-leveranciers van messaging- en social mediadiensten terug te veroveren. Hoewel Skype, Viber en Apple’s Facetime al langer bestaan, ondervinden mobiele operators steeds meer last van telefoniefunctionaliteit van apps als WhatsAppe en Facebook. Deze telefoniefunctionaliteit wordt vaak via WiFi gebruikt, zodat mobiele operators die inkomsten mislopen. Daarnaast kan de idee van Ericsson onderdeel vormen van een groter plan van de telecomindustrie om meer inkomsten uit telefonie te genereren. Zeker nu meerdere operators al dit jaar VoLTE- en VoWifi-diensten lanceren die eindgebruikers een betere telefonie-ervaring moeten gaan bieden. Ook de lancering van HD Calling staat in deze trend.

Technologie
Ericsson heeft nog weinig bekend gemaakt over de technologie die bellen met WiFi-only devices moet realiseren. Volgens de netwerkleverancier vormt de multi-device WiFi-beldienst een onderdeel van een bredere oplossing voor WiFi-bellen. Deze oplossing zal meer onderdelen bevatten, zoals ondersteuning voor LTE evolved packet core (EPC), IMS en OSS/BSS-systemen. Wanneer de dient precies beschikbaar komt voor operators is ook nog niet bekend.

Advertenties