Vraag naar slimme wearables blijft wereldwijd flink toenemen

18 september 2015

apple-watch-6_1De vraag naar slimme wearable toepassingen, zoals smart watches, blijft maar toenemen. Dit constateren de marktexperts van IDC in hun meest recente kwartaalonderzoek naar de markt voor deze toepassingen.
Uit het kwartaalonderzoek van de marktspecialisten blijkt dat wearbles nog steeds erg gewild zijn. Vooral door een duidelijke profilatie van devices, ervaringen en prijzen, groeit de adoptie door consumenten gestaag. Dit jaar gaan er 76,1 miljoen wearables over de toonbank; 16,3 procent meer dan in 2014. Toen werden er 28,9 miljoen verscheept. Tegen 2019 zal het aantal verkochte wearables op 173,4 miljoen stuks liggen. Dit marktsegment noteert in de komende vijf jaar, tussen 2014 en 2019, een jaarlijkse groei van 22,9 procent. De onderzoekers stellen wel dat het hierbij in totaal el gaat om basis wearables, zoals gezondheidsbandjes, en slimme wearables als smart watches.

Vooral groei slimme devices
De onderzoekers stellen dat de slimme draagbare devices de komende jaren het belangrijkste groeisegment zullen vormen. Deze devices maken nu nog een derde van de totale wearable-markt uit, fitness trackers vormen voornamelijk de rest, maar dat gaat dus veranderen. Vooral doordat user interfaces, besturingssystemen, features en prijzen beter en aantrekkelijker worden, zal deze categorie die van de fitness trackers voorbijstreven. Slimme wearables zullen een beweging maken van een accessoire bij een smartphone naar een geavanceerde draadbare computer dat meer eigen rekenkracht heeft. Sterke drijvers zijn natuurlijk de smart watches van de diverse  leveranciers die, naast eigen apps, ook apps van derden kunnen gebruiken.

Besturingssystemen
Belangrijke selectie-eigenschap voor slimme draagbare devices wordt in de zeer nabije toekomst het besturingssysteem, aldus IDC. Doordat deze vaak in combinatie met een smartphone werken, zal het merk en besturingssysteem van de eigen smartphone vaak het selectiecriterium vormen. Op dit moment is watchOS van Apple voor de Apple Watch al onmiskenbaar markleider in dit segment. Ondanks dat deze smart watch later op de mart kwam dan op Android gebaseerde smart watches als de Gear van Samsung. Wel verwachten de specialisten van IDC dat Android/Android Wear op Apple zal gaan inlopen. Pebble, ook eerder op de markt dan de smart watch van Apple, zal zijn besturingssysteem zien teruglopen door de concurrentie van Apple en Android. Als dark horse noemen de experts nog het Tizen-platform van Samsung. Dit draagbare besturingssysteem zal echter flink moeten opboksen tegen Android als de eerste producten op de markt komen. Tot slot zal een klein segment afnemers nog kiezen voor een meer beperkt draagbaar besturingssysteem, zoals een Real-Time Operating system (RTOS

Advertenties