Supersnelle stijging smartphonemarkt dit jaar op hoogtepunt

17 september 2015

Samsung Electronics Co. Launches The Galaxy Note 4 Smartphone, Gear S Smartwatch And Gear Virtual-Reality HeadsetDe wereldwijde boom van de smartphoneverkoop is dit jaar op zijn absolute hoogtepunt. Vanaf 2016 zet een sterke daling in, zo voorspellen de Taiwanese marktonderzoekers van Trendforce. Alle fabrikanten, zelfs Apple, gaan hiervan last ondervinden, aldus het rapport.

Volgens het marktonderzoek komt er aan het einde van dit jaar een einde aan de supersnelle groei van de wereldwijde smartphonemarkt die in 2007 is ingezet. Voor dit jaar wordt nog een mondiale groei van 8,3 procent, vergeleken met 2014, verwacht, maar in 2016 zal die dalen naar 5,8 procent. De specialisten verwachten dat volgend jaar er in totaal wereldwijd 1,34 miljard smartphones zullen worden verscheept.

793683001441691129

Moordende concurrentie
Een belangrijke reden voor de daling van de wereldwijde smartphoneverkoop is dat de onderlinge concurrentie moordend is. Een belangrijke factor hierbij is de sterke opkomst van Chinese merken die vooral in het low-costsegment de concurrentie aangaan met belangrijke fabrikanten als Samsung uit Zuid-Korea en HTC uit Taiwan. In tegenstelling tot de wereldwijde verwachtingen, signaleren de onderzoekers dat Chinese merken wel n staat zijn om meer smartphones te verschepen. Vanaf 2016 zal het aantal verscheepte Chinese smartphones jaarlijks met 10 procent groeien.Volgend jaar zullen er in totaal tegen de 576 miljoen stuk over de toonbank gaan. De onderzoekers stellen tevens dat het marktpotentieel van Chinese leveranciers nog veder kan groeien wanneer zij al hun onderdelen uit de eigen markt betrekken en ook zelf mee R&D gaan doen. Nu gebruiken de Chinese fabrikanten nog veel buitenlandse onderdelen, maar de telefoons worden nog goedkoper als ze zelf gaan produceren. Hierdoor zal ook de concurrentie weer toenemen.

Weinig vernieuwing

Verder geven de onderzoekers aan dat de wereldwijde smartphonemarkt nog weinig vernieuwing kent, zodat ook hierdoor de markt zal gaan teruglopen. Ze stellen zelfs dat dit voor de producten van Apple geldt, zodat deze leverancier in het topsegment ook volgend jaar zijn groeipercentage zal zien dalen. Ook zal Apple meer concurrentie gaan ondervinden van de topproducten van andere leveranciers.

Advertenties