EZ wil meer invloed bij overname vitaal telecombedrijf

16 september 2015

phoneuse1Het ministerie van Economische Zaken (EZ) wil in de nabije toekomst meer invloed hebben bij de overname van een telecombedrijf. Dit maakte EZ op Prinsjesdag bekend in zijn begroting voor 2016. Daarnaast staat ook de spectrumuitgifte in de 700 MHz voor komend jaar op de agenda.

In de op Prinsjesdag gepubliceerde begroting van EZ geeft het voor telecom verantwoordelijke ministerie in zijn plannen voor 2016 als belangrijkste punt aan dat het meer invloed wil krijgen bij de overname van een telecombedrijf. In het bijzonder wanneer de overname van dit telecombedrijf schade kan toebrengen aan het landelijke telecomnetwerk. Bijvoorbeeld als hierdoor de communicatie van hulpdiensten, zoals 112, onder druk komen te staan. De minister geeft in zijn uitleg aan dat het duidelijk heeft geleerd van de situatie rondom de mogelijke overname door America Movil van KPN in de zomer van 2013. Binnen de te realiseren wetgeving moet nu de minister meer bevoegdheden krijgen bij een overname door een partij van een telecombedrijf dat beschikt over vitale infrastructuur. Eigenlijk betekent dit dat dit vooral van toepassing is bij een overname van KPN. Een wetsvoorstel hiervoor wordt in de tweede helft van volgend jaar aan de Tweede Kamer voorgelegd.

Spectrum

In de begroting geeft minister Kamp ook aan dat het ministerie komend jaar wil inzetten op het verder realiseren van hoogwaardige en innovatieve breedbandige mobiele communicatie en omroeptoepassingen door verruiming van de gebruiksmogelijkheden van het spectrum en door de uitgifte van beschikbare frequentieruimte. Dit zal wel in internationaal verband moeten gebeuren en waarbij er sprake is van harmonisatie. In bijzonder gaat het hierbij om de 2 GHz-frequentie en de 700 MHz-frequentie. Deze laatste is in Europees bestemd voor mobiele breedbandtoepassingen. In 2016 krijgt het uitgiftebeleid voor deze beide frequenties zijn uitwerking, wat zeer waarschijnlijk neer zal komen op veiling. Een verzamelwet van de Telecomwet is verder afgelopen zomer naar de Tweede Kamer gezonden. De minister verwacht dat deze wijzigingen in 2016 in werking zullen treden.

Voorzitterschap Europese Unie
Nederland is in de eerste helft van volgend jaar de tijdelijke voorzitter van de Europese Unie. Dit betekent ook dat op Europees telecomgebied Nederland binnen de Telecomraad het voorzitterschap op zich neemt. In de begroting voor volgend jaar geeft EZ aan dat dan onder meer nieuwe regelgeving op het gebied van telecom, media en internet op het programma zullen staan. Zeker in het kader van de Digital Single Market (DSM)-strategie van de Europese Commissie. Welke regelingen dit precies zullen zijn, is nog niet bekend gemaakt.

Advertenties