ABN AMRO: Groei Internet of Things biedt telco’s kansen

14 september 2015

iot-618x336Uit onderzoek van de ABN AMRO, in samenwerking met Telecompaper, blijkt dat het Internet of Things (IoT) in Nederland binnenkort langzaam aan gaan toenemen. Vooral verwachten zij veel inkomsten uit software en cloudtoepassingen. Ook de Nederlandse telecomoperators kunnen hiervan profiteren.

In het onderzoek naar de groei van het IoT in Nederland stelt de bank dat dit soort technologische toepassingen in ons land steeds meer worden toegepast. Volgens de bank groeit het aantal IoT-toepassingen in Nederland het komend jaar met 50 procent. In eerste instantie zullen dit toepassingen zijn voor consumenten, maar de explosieve groei die wordt voorspeld is nog niet terug te zien in de cijfers, zo stellen de experts. Op dit moment beschikt nog maar een kleine groep consumenten over slimme toepassingen als slimme thermostaten, of afstand bedienbare verlichting, beveiligingscamera’s of babyfoons. Het aantal Nederlandse consumenten dat verwacht binnenkort een apparaat aan te schaffen, neemt weer wel toe aldus de bank.

ABNAmro_diagrammen_1_lrg

Kansen voor telecomoperators
De onderzoekers stellen verder dat de Nederlandse telecomoperators van de IoT-hausse goed kunnen profiteren. Zij kunnen nieuwe inkomsten genereren door voor bepaalde sectoren specifieke producten te ontwikkelen. Ook kunnen zij snel schakelen door in IoT gespecialiseerde teamsop te richten. Wel vinden de experts van ABN AMRO dat de telecomoperators hierbij moeten samenwerken met derde partijen als nutsbedrijven, leveranciers van IT-hardware, IT-bedrijven en gemeenten. In hun onderzoek stellen de experts dat KPN van alle drie grote Nederlandse telecomoperators het verst is in de ambities rondom het IoT. Zo is deze telecomoperator bezig met de uitrol van een LoRa-netwerk dat deviecs in staat stelt om vanaf lange afstand een verbinding op te zetten met het internet. Vodafone richt zich sterk op M2M-toepassingen en dan vooral voor de automotive-sector, smart metering en consumenten devices. T-Mobile richt zich ook op m2M, maar ziet vooral toepassingen in smart homes, intelligente netwerken en in toepassingen voor betalingen.

Inkomsten uit software en clouddiensten
De bank stelt in zijn IoT-onderzoek verder dat inkomsten uit het IoT het meeste kunnen worden gegenereerd uit software- en cloudtoepassingen. Vooral de laatste toepassingen zijn erg interessant. Inkomsten uit hardware-toepassingen zullen beduidend minder zijn dan de inkomsten uit software en cloudtoepassingen. Daarnaast signaleert de bank ook een drietal sectoren die uitstekende groeimarkten zijn, vooral op maatschappelijk gebied. Dit zijn slimme toepassingen voor woningen en voor zogenoemde ‘smart cities’, de met het internet verbonden automotive-industrie en de gezondheidszorg. In deze scetoren is er, aldus ABN AMRO, voor aanbieders van IoT-toepassingen, de komende jaren veel te verdienen en zij kunnen daarbij bijdragen aan markt en maatschappij.

Advertenties