Sterke groei van 5G vanaf 2025

10 september 2015

5g_0Volgens een rapport van marktonderzoeker Juniper Research bereikt 5G over tien jaar, vanaf 2025, pas zijn piek en gaan doorbreken als de nieuwste supersnelle mobiele technologie. Toch zullen er wel enkele hordes hiervoor moeten worden genomen.

Uit het onderzoek blijkt onder meer dat verwacht wordt dat de adoptie van 5G als technologie vanaf 2015 flink zal toenemen. Tegen eind 2024 wordt een totaal aantal van 240 miljoen 5G-connecties verwacht. Wel verwachten de specialisten dat het aantal 5G-verbindingen tegen 2025 nog een weinig mondiale impact zullen hebben en slechts 3 procent van het totaal aantal mobiele verbindingen zal uitmaken. De experts verwachten dat Japan en Zuid-Korea de eerste landen zullen zijn die commerciële 5G-diensten zullen uitrollen. Deze landen zullen een snelle toename van het aantal verbindingen gaan zien. Ook Noord-Amerika zal, in de ogen van Juniper Research, een snelle groei van 5G gaan meemaken, zeker in de Verenigde Staten.

Basis voor nieuwe diensten
De specialisten geven tevens aan dat mobiele operators met de komst van 5G graag nieuwe mobiele diensten gaan uitrollen. Zeker omdat deze supersnelle mobiele technologie voordelen met zich meebrengt, zoals hogere datasnelheden, langere batterijduur, een betere ondersteuning van eindgebruikers en devices en een verminderde latency. Dit betekent dat 5G de basis gaat vormen voor nieuwe diensten, apps en devices, aldus Juniper Research in het onderzoek.

Hordes te overwinnen

Ondanks de positieve signalen, vinden de experts dat er wel nog een aantal belangrijke hordes moeten worden genomen die de uitrol van 5G moeten bespoedigen. Dit is, aldus het rapport, ook waarschijnlijk de oorzaak dat zij de piek van de 5G-uitrol op 2025 leggen, terwijl de meeste andere experts dit al tegen 2020 verwachten. De experts van Juniper Research zien spectrum als de meest kritische factor voor de uitrol van 5G. Volgens hen is het essentieel voor de uitrol van 5G dat hiervoor het juiste spectrum wordt toegewezen binnen de juiste frequenties. Niet alleen om de huidige hoge mobiele bandbreedte- en capaciteitsvereisten te kunnen waarborgen, maar ook om het toenemende aantal devices en Internet of Things (IoT)-toepassingen te kunnen waarborgen. Daarnaast spelen ook de timing en kosten van het toewijzen van 5G-spectrum aan mobiele operators een belangrijke rol, aldus het rapport. Dit alles zal de snelheid van de uitrol van 5G gaan bepalen, zo concluderen de experts.

Advertenties