Android verliest marktaandeel in Europa

9 september 2015

android-market-3_w_500Google’s mobiele besturingssysteem Android verliest marktaandeel in de vijf grootste markten van Europa. Dit constateren de marktonderzoekers van Kantar Worldpanel ComTech.Uit het onderzoek van de marktspecialisten blijkt dat Android vooral terrein verliest in de vijf grootste Europese markten; Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk. Op iOS gebaseerde toestellen van Apple lijken juist in deze markten aan terrein te winnen. Android heeft last van de complexe marktverhoudingen in Europa. De onderzoekers stellen dat de marktverhoudingen in de Verenigde Staten dichter bij elkaar liggen. Hier loopt juist iOS terug en wint Android terrein.

ComTech_DataviZ_Aug15

Volwassen markt
De belangrijkste oorzaak voor de terugloop van de Android-verkoop in de vijf grootste Europese markten is dat deze markten inmiddels verzadigd en volwassen zijn. De marktspecialisten geven aan dat de terugval van Android het meest zichtbaar is onder de mensen die voor de eerste keer een smartphone kopen. Slechts een kwart, 25 procent, van alle in de markten verkochte smartphones tot juli 2015 werd aangeschaft door een firsttime buyer. In dezelfde periode in 2014 lag dit percentage nog op 29 procent. Inmiddels zou in de onderzochte markten 27 procent van de Android-gebruikers zijn overgestapt op een iPhone. In de Verenigde Staten zou dit slechts 9 procent zijn.

Marktaandelen smartphones

Volgens hetzelfde onderzoek wordt de smartphonemarkt nog steeds gedomineerd door Apple en Samsung. Beide marktpartijen zijn samen goed voor 64 procent van de smartphonemarkt in het tweede kwartaal van dit jaar. Van de top tien meest verkochte smartphonemodellen zijn er 9 afkomstig van deze twee merken.

Advertenties