Vaste telefonie bereikt verzadigingspunt

1 september 2015

vaste_telefonieDe Nederlandse markt voor vaste telefonie lijkt haar verzadigingspunt te hebben bereikt. Tot deze conclusie komen de telecomexperts van Telecompaper in hun kwartaalonderzoek Dutch Fixed Telephony Market over het tweede kwartaal van dit jaar.

In hun kwartaalonderzoek naar de Nederlandse markt voor vaste telefonie constateren de experts dat de markt voor vaste telefonie in het tweede kwartaal van dit jaar een omvang heeft bereikt van 6,28 miljoen lijnen.

Verzadigingspunt bereikt
De onderzoekers constateren dat er duidelijk een verzadigingspunt is bereik als het gaat om vaste telefonie. Er worden nauwelijks meer nieuwe vaste lijnen verkocht. Het aantal traditionele lijnen daalt en ook via de kabel wordt nauwelijks meer vaste telefonie verkocht. De experts verwachten dat eind dit jaar ook het verzadigingspunt voor glasvezellijnen zal worden bereikt en voor het aantal DSL-VoIP-lijnen in 2017. Zij verwachten dan ook dat de komende vier jaar, tussen 2015 en 2019, de gemiddelde groei op slechts 0,1 procent komt te liggen.

chart

Traditionele en digitale telefonie
In Q2 2015 daalde het aantal vaste lijnen met duizend lijnen. Het aantal traditionele vaste lijnen daalde met 5,4 procent voor PSTN en met 1,1 procent voor WLR. Het aantal digitale vaste telefonielijnen steeg met een lichte o,9 procent naar in totaal 5,427 miljoen lijnen. De groei van het aantal digitale lijnen kwam vooral voor rekening van de groei van de glasvezelmarkt in dit segment. In het afgelopen kwartaal steeg het aantal vaste glasvezellijnen met 5,4 procent en DSL-VoIP naar 0,9 procent. Dit kwam vooral door sterke triple playcampagnes van Vodafone en KPN. VoIP via de kabel daalde met 0,8 procent, maar werd, aldus de experts, goed opgevangen door de stijging van het aantal vaste lijnen via glasvezel en DSL.

Advertenties