BYOD steeds vaker doelwit cybercriminelen

31 augustus 2015

byod1Medewerkers die hun eigen devices meebrengen naar de werkvloer worden steeds vaker het doelwit van cybercriminelen. Dit concluderen de experts van Dimension Data in een recent onderzoek naar cyberaanvallen op bedrijven. Bedrijven doen er daarom goed aan hun BYOD-strategie te herzien.

Volgens het rapport NTT 2015 Global Threat Intelligence Report van de onderzoekers zijn eindgebruikers binnen bedrijven en organisaties een steeds populairder doelwit aan het worden als het gaat om cybercriminaliteit. Inmiddels zouden 7 van 10 aanvallen binnen bedrijven worden aangetroffen verband houden met medewerkers. Hierbij gaat het vooral om die medewerkers die toegang hebben tot belangrijke systemen. Cybercriminelen krijgen daarbij steeds vaker toegang via de endpoints van deze medewerkers. Niet alleen ia hun pc’s, maar vooral ook door hun eigen mobiele devices en social mediakanalen.

BYOD-beleid schiet tekort

In hun onderzoek stellen de experts dat de bedreigingen die op de devices van de medewerkers afkomen vaak het gevolg zijn van een BYOD-beleid dat tekort schiet. Bedrijven en organisaties zouden zich, aldus het onderzoek, er onvoldoende rekenschap van geven dat dit soort bedreigingen op de mobiele devices van hun medewerkers afkomen en zij zouden dit niet voldoende beheren. Volgens hen vallen er op het gebied van vooral BYOD en eindgebruikercomputing grote gaten als het gaat om mensen, processen en beleid. Hoewel de meeste bedrijven wel een vorm hebben van BYOD-beleid, blijkt dat, in de ogen van de specialisten van Dimension Data, de standaard voorzorgsmaatregelen vaak niet toereikend zijn om bedrijven te beschermen tegen de nieuwste bedreigingen.

Heroverweging
Toch concluderen dat door deze toenemende gevaren bedrijven wel hun BYOD-strategie aan het heroverwegen zijn. Vooral om op te kunnen tegen de aanvallen op hun medewerkers. Gelukkig zien de experts ook geen terugloop in het aantal BYOD-initiatieven; wel een verschuiving naar standaardisatie van devices. Zo vereenvoudigen bedrijven de ondersteuning van hun medewerkers, kunnen zij voor de juiste beveiligingspatches zorgen en verminderen zij hierdoor het aantal bedreigingen en aanvalllen, zo stelt het rapport.

Advertenties