Benchmark: Vodafone en KPN ontlopen elkaar weinig in kwaliteit

28 augustus 2015

5G mobile networks will dominate Japan after taking over 4G LTEVolgens een benchmark van Nederlandse mobiele aanbieders door de marktonderzoekers van P3 Communications ontlopen Vodafone en KPN elkaar weinig als het gaat om kwaliteit. Vodafone springt er net als beste uit, maar, KPN doet het ook niet onaardig.

In het P3 Communications Mobile Benchmark NL 2015 onderzochten de telecomspecialisten de drie grote mobiele netwerken, Vodafone, KPN en Tele2, op prestaties en kwaliteit vanuit het perspectief van de eindgebruiker. Opvallend is dat de onderzoekers het netwerk van T-Mobile niet hebben onderzocht. Volgens de onderzoekers is dit netwerk niet onderzocht omdat T-Mobile in de onderzoeksperiode bezig was met een modernisering van het mobiele netwerk en meetgegevens daarom geen eerlijke representatie zouden opleveren. Het benchmark onderzocht in totaal 200.000 gesprekken en bijna 30.000 mobiele datasessies met onder meer uploaden van data en het streamen van YouTube.

Resultaten telefonie en data

Uit het onderzoek blijkt dat Vodafone en KPN op het gebied van mobiele telefoongesprekken eigenlijk nauwelijks voor elkaar onderdoen. Beide mobiele operators laten een succesratio zien van respectievelijk 99 en 98,7 procent. Tele2, waarvan het onderzoek expliciet aangeeft dat dit een LTE-only operator is, volgt met 98,1 procent. Wat betreft mobiele data, getest door onder andere te browsen naar de populairste webpagina’s, testpagina’s, up- en downloaden van bestanden en het streamen van YouTube, doen de grootste twee mobiele operators ook eigenlijk niet voor elkaar onder doen. Beide mobiele operators leverden succesratio’s van boven de 99 procent in grote steden, kleinere steden en onderweg. Beide netwerken zouden ook duidelijk beter presteren dan mobiele netwerken in andere landen, aldus P3 Communications.

Eindconclusies

In hun eindconclusie geven de experts uiteindelijk de doorslag dat het mobiele netwerk van Vodafone net iets beter presteert dan dat van KPN. Beide mobiele netwerken leveren volgens de onderzoekers meer dan uitstekende prestaties. De doorslag wordt gegeven doordat Vodafone vooral op het gebied van telefonie beter presteert dan et netwerk van KPN. In deze steden leven, zo stellen de onderzoekers, de meeste mensen, dus daardoor meer relevant. Ook heeft het mobiele netwerk van Vodafone een meer stabielere streaming van YouTube. Toch zijn de specialisten ook vol lof over het mobiele netwerk van KPN. Het mobiele netwerk van KPN presteert het beste in kleinere steden en op verbindingswegen. Dit laat zien dat dit netwerk eigenlijk de beste dekking in Nederland heeft. Voor mensen die vaak onderweg zijn en een grote behoefte hebben aan een goede mobiele internetverbinding is KPN daarom de beste keuze, zo concluderen de telecomonderzoekers in hun benchmark.

Advertenties