Gartner: Slimme thuistoepassingen winnen aan terrein

24 augustus 2015

tumblr_inline_nid0hpU0pu1r96zy9Van de opkomst van het Internet of Things (IoT) profiteren niet alleen bedrijven, maar ook consumenten. Vooral slimme toepassingen in en om het huis nemen in populariteit toe. Operators kunnen hier flink van profiteren, zo stellen de marktspecialisten van Gartner.

Volgens het onderzoek van de specialisten groeien slimme toepassingen in huisomgevingen als kool; van slimme thermostaten tot slimme ovens die met elkaar zijn verbonden in een enkele omgeving of via het internet op afstand bestuurbaar en controleerbaar zijn. De experts verwachten dat wereldwijd het aantal met het internet verbonden huizen zal gaan toenemen van tussen de 100 en 200 miljoen op dit moment tot tussen de 500 en 700 miljoen tegen 2020. Belangrijke factoren voor deze groei zijn, aldus Gartner, de komst van slimmere toepassingen, betere mobiele en bekabelde verbindingen, lagere kostprijzen en een toename van het verlangen van eindgebruikers om het eigen huis in de gaten te houden en te controleren als een holistisch platform van devices en toepassingen.

Verbindingspunt bepaalt alles

In hun bevindingen constateren de experts verder dat alles draait om het toegangspunt tot het internet: de gateway. Dit toegangspunt zorgt ervoor dat devices en toepassingen met elkaar worden verbonden. De gateway creëert hierdoor het beheer van het hele ecosysteem van slimme toepassingen en devices binnen de thuisomgeving. Vervolgens kan dit ecosysteem zich weer verder ontwikkelen, aldus Gartner. Inmiddels bestaan er volgens de onderzoekers vele ecosystemen die een centrale rol vervullen in het beheer van slimme toepassingen binnen huizen. Sommige van deze ecosystemen stellen zich tegenwoordig open of beginnen samen te werken met andere ecosystemen om het beheer zoveel mogelijk te versimpelen. Uiteindelijk moeten, zo stellen de onderzoekers, deze ecosystemen zich ontwikkelen tot centrale hubs die met verschillende communicatieprotocollen alle slimme devices binnen een thuisomgeving met elkaar verbinden en de verbinding zoeken met de gateway. Op de langere termijn hopen de onderzoekers op een geïntegreerd device dat zowel functioneert als gateway als hub voor alle slimme devices en toepassingen in het huis. Als dit device er niet komt, dan is het noodzakelijk om geïntegreerde hub- en gatewaytoepassingen te ontwikkelen, aldus Gartner.

Lucratief voor operators

De onderzoekers stellen tot slot dat de markt voor slimme thuistoepassingen en vooral de toegang tot het internet, de gateway, erg interessant is voor operators. Volgens hen gaan de internetproviders, ISP’s, hiervan het meeste profiteren omdat zij natuurlijk al toegang tot breedbandinternet leveren. Wel moeten zij bij de markt voor slimme thuistoepassingen, aldus het rapport, wel hierbij samenwerkingsverbanden aangaan met leveranciers van toepassingen en devices. Mobiele operators zullen een kleiner deel van de markt in handen krijgen, maar uiteindelijk zullen deze specialisten het toch gaan afleggen bij de ISP’s. Door de toename van het aantal slimme thuisoplossingen zijn mobiele verbindingen straks toch te beperkt in bandbreedte om te concurreren met die van de vaste breedbandleveranciers.

Advertenties