Opbrengst uit 5G explodeert vanaf 2025

19 augustus 2015

5G-1c1ac590182d84d3c2d03887ca015e5Vanaf 2025, vijf jaar nadat de eerste %G-netwerken commercieel worden uitgerold, zullen de inkomsten uit deze nieuwe mobiele technologie extreem gaat toenemen. Dit stellen de telecomexperts van Juniper Research op basis van onderzoek.
Uit het onderzoek van de specialisten komt naar voren dat tegen 2025, dus vijf jaar na de eerste commerciele uitrol, de inkomsten uit 5G-diensten een mondiale omvang zullen bereiken van meer dan 65 miljard dollar. Dit is ongeveer 7 procent van alle inkomsten die mobiele operators met hun diensten zullen genereren. In 2020, het eerste jaar van 5G-uitrol, zal de omzet ongeveer 100 miljoen dollar bedragen. De toename van de omzet uit 5G-diensten vindt pas in 2025 plaats omdat in de eerste vijf jaar nog veel moet worden geregeld rondom 5G, zo stellende onderzoekers. Vooral als het gaat om het uitgeven van nationale spectrumlicenties. Juniper Research rekent hiervoor dezelfde tijd als bij de uitrol van 4G.

Te leveren diensten
In het onderzoek constateren de experts veder dat 5G niet alleen snellere mobiele verbindingen gaat opleveren, maar dat tegelijkertijd ook een heel ecosysteem aan specifieke consumenten- en zakelijke diensten voor deze mobiele standaard gaat ontstaan. De specialisten zien vooral ontwikkelingen voor 4K-8K-videodiensten, zelfrijdende auto’s, geavanceerde virtual realitytoepassingen, sensors en monitorings- en controllingtoepassingen.

Voorwaarden
Om daadwerkelijk goed voordeel uit 5G te kunnen halen, moeten mobiele operators wel aan een aantal voorwaarden voldoen. In ieder geval moeten zij, voordat ze 5G implementeren, een netwerk hebben dat tenminste een snelheid heeft van 10 Gbps, 1ms latency of minder en een verbeterede spectrale efficiency. Ook een lage energieconsumptie, een beter batterijleven en een hogere device-dichtheid zijn hiervoor van levensbelang, zo stelt het onderzoek. Tot slot moeten de mobiele operators verschillende scenario’s ontwikkelen om een effectieve ROI te bereiken uit hun netwerk- en licentie-investeringen. De experts verwachten daarom dat mobiele operators wereldwijd de komende vijf jaar ongeveer 25 miljard dollar zullen investeren in %G-technologie, -pilottrajecten en –onderzoek.

Advertenties