Gfk: Meer 4G-smartphones over de toonbank

18 augustus 2015

smartphoneWereldwijd gaan er steeds meer 4G-smartphones over de toonbank. Dit blijkt uit recent marktonderzoek van de specialisten van Gfk over het tweede kwartaal van 2015.

Volgens de marktonderzoekers gingen er in het afgelopen kwartaal wereldwijd 6 procent meer smartphones over de toonbank dan in hetzelfde kwartaal van 2014. De totale omzet aan smartphones ging in Q2 2015 met 8 procent omhoog. De gemiddelde prijs van een smartphone in Amerikaanse dollars daalde in Q2 2015 met 1 procent, maar weer 3 procent hoger dan in dezelfde periode in 2014. De experts verwachten dat de gemiddelde smartphoneprijs in 2015, vergeleken met 2014, met -1 procent zal afnemen. Vooral smartphones met een groot scherm, 5-inch en groter, waren in trek. De verkoop van dit soort smartphones steeg in het afgelopen kwartaal tot 48 procent van het totaal. Dit was 5 procent meer dan in Q1 2015 en 17 procent meer dan in Q2 2014. De meeste van dit soort smartphones werden in China verkocht.

4G-smartphones stijgen
In het tweede kwartaal van 2015 gingen er meer 4G-smartphones over de toonbank. In totaal was 58 procent van het aantal verkochte smartphones een 4G-smartphone. Dit betekent dat mondiaal gezien zes op de tien verkochte smartphones een 4G-telefoon was. Ten opzichte van 2014 was dit een toename 128 procent. China is ook hier marktleider. De experts van Gfk verwachten dat 4G de komende kwartalen steeds populairder zal worden, onder meer door de uitrol van 4G in India, en dat dit ten koste zal gaan van het aantal verkochte 3G-smartphones. Tot slot constateren de specialisten op dit gebeid dat er wel regionale verschillen zijn in de adoptie van 4G. In Noord-Amerika is er sprake van prijspolarisatie, in West-Europa van verzadiging van de markt en in landen als India en China is er meer concurrentie van lokale fabrikanten ten opzichte van de wereldwijde spelers als Samsung en Apple. In opkomende markten is ten slotte sprake van een groeiende concurrentie op prijs als het gaat om 4G-smartphones.

Advertenties