Home > Branchenieuws, Mobiele abonnementen, Mobiele diensten, Mobiele markt, Mobiele operators, Onderzoek, Zakelijke markt > Fusie- en overnamemarkt in telecomsector laatste jaren flink gedaald

Fusie- en overnamemarkt in telecomsector laatste jaren flink gedaald

10 augustus 2015

acquisitionsHet aantal wereldwijde fusies en overnames in de mondiale telecomsector is de laatste jaren flink gedaald. Dit berekenen de marktspecialisten van het Britse Ovum in een onderzoek naar de stand van de wereldwijde telecomsector als het gaat om marktverschuivingen en de groei van mobiele operators op basis van abonnementen.

Volgens het onderzoek van de specialisten daalde tussen 2007 en 2014 wereldwijd het aantal fusie- en overname deals als het gaat om telecombedrijven. Vonden er in 2007 nog 67 van dit soort deals plaats, in 2014 waren dat er nog maar 21. De zwaarste jaren waren tussen 2008 en 2013. In 2013 steeg, na een behoorlijke dip, het aantal fusie- en overnamedeals naar 15 nieuwe transacties en dus 21 in 2014. Volgens de experts van Ovum is de onderlinge concurrentie binnen de telecomsector sterk toegenomen en volwassener geworden. Dit betekende dat telecombedrijven minder cash en initiatief hebben om te investeren in de aankoop van concurrenten. Daarnaast investeerden veel telecombedrijven in nieuwe vaste en mobiele netwerken, zoals 4G, zodat daardoor ook minder geld overbleef voor investeringen binnen de sector. Voor 2015 verwachten de experts ook nog niet veel op fusie- en overnamegebied.

Global-Mobile-subs-2

Grootte naar investeringen
Wanneer naar investeringen wordt gekeken, staat Bahrti Airtel uit India, met deelnemingen in 20 landen in Azië, Afrika en Europa, mondiaal gezien op de eerste plaats. Vodafone, met deelnemingen in Europa en Afrika, volgt op een tweede plaats. China Mobile en China Unicom volgen op een gedeelde derde plaats, maar daarbij moet worden aangetekend dat zij alleen in China opereren. Op een vijfde plek staat America Movil uit Mexico en zesde is Telefónica. Deze beide mobiele operators zijn vooral actief in Latijns-Amerika en in Europa.

Global-Mobile-subs-1

Rangschikking mobiele operators abonnees
In hetzelfde onderzoek keken de specialisten van Ovum ook naar de wereldwijde ranglijst van mobiele operators als het gaat om de grootte van het aantal door deze operators beheerde mobiele abonnees. Hierbij is duidelijk dat China Mobile et 633 miljoen mobiele abonnees aan het eind van het eerste kwartaal va 2015 de allergrootste mobiele operator ter wereld is. Vodafone met 408 miljoen mobiele abonnees wereldwijd staat op de tweede plaats. Bharti Airtel staat met 314 miljoen abonnees op de derde plaats. Vorig jaar was dit nog de tweede mobiele operator van China, China Unicom.

Advertenties