Hulpdiensten stappen langzaam over op LTE gebaseerde communicatiesystemen

5 augustus 2015

image1382Hulpdiensten die tot nu toe vooral TETRA- en P25-communicatiediensten en –protocollen gebruiken, zullen binnenkort vaker overstappen op LTE als onderliggende communicatietechnologie. Dit blijkt uit onderzoek van de telecomexperts van ABI Research.Volgens het onderzoek van de specialisten zorgen recente releases van 3GPP en commerciële samenwerking tussen TETRA- en P25-leveranciers met leveranciers van LTE-diensten ervoor dat zogenoemde First Responder and Public Safety LTE-diensten een echte realiteit worden. De onderzoekers voorspellen daarom dat het aantal abonnementen voor LTE-diensten voor openbare ordetoepassingen tegen 2020 ongeveer 11 miljoen zullen bedragen. Deze markt zal dan een waarde hebben van ongeveer 5,1 miljard dollar.

Ontwikkeling in stroomversnelling

De experts stellen dat de overstap van TETRA- en P25-oplossingen naar LTE best in een stroomversnelling is gekomen door technologische ontwikkelingen. Dit s best opmerkelijk aangezien hulpdiensten vaak trouw zijn aan legacy-systemen vanwege de betrouwbaarheid en stabiliteit. Inmiddels heeft 3GPP in Release 10 van de LTE-standaarden zoveel verbeteringen doorgevoerd voor de missiekritische eigenschappen van LTE. Zo zorgt de standaard er nu voor dat met LTE-Relay de dekking van een LTE-netwerk kan worden uitgebreid voor belangrijke diensten en rampenbestrijding. Ook zorgt LTE_Direct er nu voor dat handsets nu point-to-point met elkaar kunnen communiceren zonder dat daar een basisstation nodig is. Begin volgend jaar wil 3GPP in een Release nog verbeteringen doorvoeren voor indoordekking. Met deze verbeteringen kunnen hupldiensen, aldus de experts, nu belangrijke publieke veiligheidsdiensten garanderen met behulp van de breedbandcapaciteit van LTE. Ook kunnen zij nu openstaan voor ontwikkelingen van derde partijen op dit gebied, bijvoorbeeld in de vorm van specifieke apps, machine learning en machine type communicatietoepassingen.

Uitrol LTE cruciaal

Het succes van specifieke LTE-netwerken voor hulpdiensten hangt wel af van de uitrol van LTE in landen, zo betogen de experts van ABI Research verder. Daarom verwachten dat specifieke LTE-netwerken voor hulpdiensten in eerste instantie, ongeveer in 2017, beschikbaar zullen zijn in ontwikkelde markten als de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Korea. Na 2017 zullen dit soort LTE-netwerken meer worden uitgerold in opkomende markten als het Midden-Oosten en andere delen van de regio Azië – Pacific. Deze markten zullen later de volwassen markten vervangen als belangrijkste groeiregio’s. De experts verwachten dat de grootste markt ter wereld, China, pas tegen 20121 met LTE-netwerken voor hulpdiensten gaat beginnen.

Advertenties