Groei mobiel dataverkeer daagt operators uit

4 augustus 2015

Graph_rise_544_408_s_c1_smart_scaleDe wereldwijde groei van het mobiele dataverkeer daagt operators uit om klanten te behouden en de omzet uit mobiele data te laten groeien. Dit stellen de marktonderzoekers van Gartner in een onderzoek. Nieuwe data limieten spelen hierbij een cruciale rol.

Uit het onderzoek van de experts blijkt dat voor 2015 een totaal van 52 miljoen TB aan mobiele data wordt verwacht. Dit is een toename van 59 procent ten opzichte van 2014. Wanneer wordt gekken naar 2018 zal de omvang van het wereldwijde mobiele dataverkeer stijgen naar 173 miljoen TB. De specialisten constateren daarbij dat het aantal mobiele dataverbindingen via 3G en 4G iets langzamer groeit; van 3,8 miljard verbindingen dit jaar naar 5,1 miljard in 2018. De groei van het mobiele dataverkeer komt voornamelijk voor rekening van eindgebruikers die direct overstappen van 2G-verbindingen en daardoor meer mobiele data gaan gebruiken, aldus het onderzoek.

Video sterkste katalysator
Het mobiel videoverkeer is, aldus de experts van Gartner, de grootste driver achter de groei van het mondiale dataverkeer. Dit jaar verwachten zij dat mobiele video voor de helft, 50 procent, verantwoordelijk zal zijn voor al het mobiele dataverkeer. Over drie jaar, in 2018, is dit al 60 procent. Het onderzoek stelt dat vooral families met kinderen verantwoordelijk zijn voor de groei van het mobiele videoverkeer. Operators zien dit al als een mogelijke goede bron van inkomsten doordat zij al mobiele data-abonnementen aanbieden die het delen van databundels binnen families mogelijk maken.

Datalimieten aanpassen
In hun onderzoek wijzen de specialisten de operators erop dat zij er goed aan doen om in te spelen op de verdere groei van het mobiele dataverkeer. Dit kunnen zij vooral doen, zo stellen de experts van Gartner, door mobile data-abonnementen aan te passen en hogere of oneindige datalimieten en -abonnementen aan te bieden.

Advertenties