Home > 3G, 4G, ARPU, Branchenieuws, Consumenten, Europese zaken, LTE, Mobiele abonnementen, Mobiele markt, Mobiele operators, MVNO, Omzet > Aantal mobiele abonnees overstijgt bijna omvang wereldbevolking

Aantal mobiele abonnees overstijgt bijna omvang wereldbevolking

3 augustus 2015

SIM-kaartenHet totaal mondiale aantal mobiele abonnees overstijgt binnenkort dat van de totale omvang van de wereldbevolking. Dit constateren de telecomspecialisten van TeleGeography in een onderzoek. Ondanks dat er al extreem veel mobiele abonnees zijn, valt er in enkele regio’s nog wel wat te winnen.

In hun onderzoek constateren de telecomexperts dat het aantal wereldwijde mobiele abonnees is gestegen tot 7,1 miljard in het eerste kwartaal van dit jaar. In 1989 was het aantal mobiele abonnees nog maar net 7 miljoen wereldwijd. De experts verwachten daarom dat in de verdere loop van dit jaar het aantal wereldwijde mobiele abonnees dat van de totale wereldbevolking zal overstijgen.

GCD_normal

Regio’s
De onderzoekers keken ook naar de groei van het aantal mobiele abonnees in de afzonderlijke wereldregio’s. Zo blijkt dat er in Azië, ondanks de dominantie van markten als China en India, best nog veel mobiele abonnees te winnen zijn. In totaal zijn er in deze regio nu 3,7 miljard mobiele abonnees. In het eerste kwartaal was deze regio verantwoordelijk voor 60 procent van het totaal aantal nieuwe abonnees. Toch valt er nog wat te winnen. Hoewel bijvoorbeeld China al een sterk ontwikkelde 4G-markt heeft, is die in India nog veel minder. Daar is 90 procent van de mobiele abonnees nog afhankelijk van 2G-netwerken. Hier zit dus nog groei. In Afrika bestaat er bijna geen 4G-markt. In deze regio zijn de meeste abonnees nog afhankelijk van 2G. Wel is 3G in opkomst, aldus het onderzoek. Europa heeft de grootste mobiele penetratie, maar het aantal abonnees vertraagt. Dit komt, aldus TeleGeography, door marktverzadiging en de macro-economische omstandigheden van de laatste jaren. Noord-Amerika blijkt marktleider op het gebied van LTE-abonnees.

Langzamere groei
De onderzoekers constateren verder dat de groei van het aantal mobiele abonnees de komende jaren langzamer zal verlopen. Hoewel in sommige gebieden nog wel abonnees vallen te winnen, laten mobiele operators in meer ontwikkelde markten andere zaken zien. TeleGeography constateert dat deze mobiele operators zich in plaats van op het vergroten van het aantal abonnees, meer gaan richten op andere zaken. Volgens de specialisten zijn dit zaken als de stabilisatie van de ARPU door het migreren van 3G-abonnees naar 4G, rententie van eindgebruikers tegenover de opkomst van goedkopen MVNO’s en het bereiken van meer groei door consolidatie.

Advertenties