Ovum: Low-cost smartphone gaat flink aan populariteit winnen

28 juli 2015

mozillaVolgens onderzoek van de Britse telecomspecialisten van Ovum gaan low-cost smartphones de komende vijf jaar steeds populairder worden. Meer dan een derde van het aantal verkochte smartphones in 2020 in alle markten zal een goedkope smartphone zijn.

De mobiele handsetmarkt staat de komende vijf jaar voor een flinke revolutie. Uit onderzoek van de Britse telecomspecialisten. De totale markt voor mobiele telefoons groeit in de komende vijf jaar jaarlijks met 2,4 procent. Dit betekent dat de markt groeit van ruim 1,88 miljard verkochte mobiele telefoons in 2014 tot 2,16 miljard in 2020. De meest verkochte mobiele telefoons zijn smartphones. In 2020 vertegenwoordigen smartphones 95 procent van het totaal aantal verkochte mobiele telefoons. In 2014 was dit nog 65 procent. De dominantie van de smartphone als meest verkochte mobiele telefoon zal, aldus het onderzoek, wereldwijd een sociaaleconomische revolutie veroorzaken. Dit omdat zij het belangrijkste middel zijn om toegang te krijgen tot de digitale revolutie.

Low-cost meest verkocht
Low-cost smartphones zullen volgens Ovum het meest worden verkocht. De verkoop van smartphones onder de 100 dollar zal zowel in opkomende als in volwassen markten het grootst zijn. Dit marktsegment zal ongeveer 40 procent van alle smartphoneverkopen vertegenwoordigen tegen 2020. In 2014 was dit nog 13 procent. Ovum signaleert al enige tijd een daling van de prijzen van smartphones. Deze prijsdaling komt vooral, zo beredeneert het onderzoek, voor rekening van de opkomst van de low-cost smartphone. Consumenten kiezen ook steeds vaker voor dit type smartphone. Ovum zegt daarnaast dat de hele waardeketen van smartphones zich nu richting het produceren en distribueren van goedkope smartphones beweegt. Fabrikanten, operators en derde partijen als Facebook en Google vinden het belangrijk dat zoveel mogelijk mensen met een traditionele mobiele telefoon nog overstappen naar een smartphone en goedkope smartphones zijn hiervoor de beste oplossing.

Handset-unit-sales-forecast

Merken en regio’s
De onderzoekers konden het vanzelfsprekend niet laten om ook onderzoek te doen naar de populariteit van bepaalde merken smartphones en te kijken naar de regio’s met de meeste verkoop van dit soort mobiele devices. Op Android en iOS gebaseerde smartphones zijn nog steeds wereldwijd het meest populair met respectievelijk 80 en 14 procent marktaandeel. Windows Phone van Microsoft krijgt langzaam met 4,2 procent het overige marktaandeel in 2020 in handen. Afrika en het Midden-Oosten en Latijns-Amerika voeren de komende vijf jaar de wereldwijde smartphonemarkt aan met een jaarlijkse groei van respectievelijk 17 en 11 procent in marktaandeel verkochte units. In 2020 hebben deze regio’s een gecombineerde verkoop van in totaal 576 miljoen mobiele telefoons. De Aziatische markt noteert een lagere groei door verzadiging van de Chinese markt. De jaarlijkse groei in de komende vijf jaar komt in deze regio op 4,1 procent te liggen. Noord-Amerika en West-Europa zullen een groei van jaarlijks 2 procent tot 2020 laten zien.

Advertenties