Consortium gaat nieuwe 5G-technologie in Europa ontwikkelen

23 juli 2015

5g-networkmmMagic, een consortium van netwerkleveranciers, handsetfabrikanten, Europese operators en Europese onderzoeksinstituten, is gestart met het ontwikkelen van een nieuwe mobiele 5G-radiotechnologie. Het project heeft de steun van de Europese Unie.

Het opgerichte consortium van Samsung, Ericsson, Alcatel-Lucent, Huawei, Intel, Nokia, Orange, Telefonica, verschillende Europese onderzoeksinstituten en universiteiten wil een nieuwe mobiele 5G-radiotechnologe gaan ontwikkelen in het 6 tot 100 GHz-frequentiespectrum, inclusief mm Wave frequenties.

Sneller datatransport via 5G
Het ontwikkelen van een 5G-radiotechnologie in deze frequentieruimte moet ervoor gaan zorgen dat er mobiele breedbandverbindingen beschikbaar komen met extreem hoge datasnelheden; tot ongeveer 10 Gbps. Het project wil er daarnaast voor zorgen dat millimeter wave-technologie wordt gestandaardiseerd voor 5G, zodat tegen 2020 deze technologie bijdraagt aan een snellere commerciële uitrol van 5G voor Europese eindgebruikers. Daarnaast moet de ontwikkelde technologie ook bijdragen aan de interoperabiliteit met andere 5G- en LTE_radiotechnologieën die parallel aan de nieuwe technologie worden ontwikkeld en wellicht geïmplementeerd.

Steun van Europese Unie
Het consortium krijgt in zijn ontwikkelingstraject de steun van de Europese Unie via het 5G PPP-programma van de Europese Commissie. De belangrijkste reden voor het project is dat hiermee Europa een voorsprong krijgt in de ontwikkeling van 5G-standaarden en daarmee wereldwijd een belangrijk onderdeel gaat worden van de consensus voor het bouwen van de architectuur, belangrijke onderdelen en spectrum voor 5G-systemen die boven de 6 GHz gaan werken. In totaal investeert Europa 3,5 miljard euro in dit publiek-private samenwerkingsproject.

Advertenties