AT: Nederlandse logistiek- en transportsector wil graag private mobiel netwerk


16 juli 2015

data-analyticsNederlandse bedrijven in de transport- en logistieke sector willen graag een eigen private mobiel netwerk om ongestoord draadloze communicatie te gebruiken. Dit is een van de conclusies van een onderzoek naar mobiel gebruik in de logistieke sector van telecomtoezichthouder Agentschap Telecom.

Volgens het onderzoek van de telecomtoezichthouder gebruiken steeds meer logistieke bedrijven in Nederland draadloze verbindingen in hun bedrijfsvoering. Hierdoor dreigen de gebruikte frequenties, vaak die ook WiFi gebruikt, dicht te slibben met verkeer. Ook bieden de huidige mobiele netwerken de bedrijven niet die functionaliteit die zij graag willen gebruiken. Hierdoor kunnen storingen ontstaan die nadelig voor de bedrijfsprocessen zijn. De onderzoekers constateren daarom dat veel transport- en logistieke bedrijven steeds meer een private mobiel netwerk willen inzetten om hun draadloze communicatie en daarmee hun bedrijfsprocessen ongestoord te laten verlopen.

Kwetsbaarheid weinig bekend
Uit het onderzoek blijkt verder dat transport- en logistieke bedrijven in Nederland weinig bekend zijn met hun kwetsbaarheid op telecomgebied. Vaak vinden zij, zo constateert het onderzoek, dat deze bedrijven ervan uitgaan dat telecom het altijd doet. Ook realiseren zij niet dat het de afgelopen jaren veel drukker is geworden in de ether met mobiele communicatie. Zij hebben vaak geen achtervang als er onverhoopt storingen optreden. Daarnaast is er bij deze bedrijven zowel intern, als bij bedrijven in de buurt weinig of geen afstemming over het massale gebruik van mobiele verbindingen. Ze weten niet hoeveel frequentieruimte in hun eigen buurt wordt gebruikt, zo stelt het rapport.

Oplossingen
Het Agentschap geeft aan dat een private mobiel netwerk een mogelijke oplossing voor dit type bedrijven kan zijn. Vooral via LTE-netwerken. In Midden- en Zuid-Nederland is hiervoor de 3,5 GHz-frequentie beschikbaar. Hiervoor moet wel een vergunning worden aangevraagd. De toezichthouder komt ook met alternatieve oplossingen voor het spectrumprobleem. Zo kunnen bedrijven bijvoorbeeld overstappen naar de tweede WiFi-frequentie; de 5 GHz-band. Deze wordt op dit moment weinig gebruikt en heeft dus veel ruimte beschikbaar voor de draadloze processen. Bovendien kunnen bedrijven deze frequentie zonder vergunning gebruiken. Ook kunnen bedrijven met collega’s in de omgeving beter het frequentiegebruik afstemmen en zo hun kwetsbaarheid verkleinen. `een voorbeeld waar dit al gebeurt is, aldus het onderzoek, Schiphol waar er een centrale coordinatie is van het frequentiegebruik. Ook bedrijven in bijvoorbeeld de Rotterdamse haven zouden dit kunnen doen en een gezamenlijke visie ontwikkelen.

Advertenties