Nederlanders gaan bewuster om met dataroaming

8 juli 2015

RoamingtNederlanders gaan steeds bewuster om met mobiel internetten in het buitenland. Dataroaming wordt steeds vaker uitgezet. Dit constateren de marktonderzoekers van Telecompaper’s Consumer Panel in een recent onderzoek over mobiel internetgebruik in het buitenland in het tweede kwartaal van dit jaar.

Volgens de telecomexperts zijn Nederlanders zich steeds bewuster van de kosten die mobiel interneten in het buitenland met zich meebrengt. Daarom schakelt 37 procent van de respondenten mobiel internet uit wanneer zij zich in het buitenland bevinden. 13 procent van de Nederlanders doet dit nu nog niet. Vier jaar gelden, in 2011, nam ongeveer 21 procent maatregelen om hoge kosten door mobiel internetten in het buitenland te voorkomen. In 2012 steeg dit percentage naar 28 procent en in 2014 29 procent.

Redenen
Deze toenemende groei van mobiel bewustzijn komt, aldus de onderzoekers, door de groei van het smartphonegebruik en de bezorgdheid van veel mobiele eindgebruikers voor te hoge rekeningen. Ook gebruiken consumenten in het buitenland steeds vaker (gratis) WiFi-spots wanneer zij mobiel willen internetten. Gebruikte in 2011 nog 16 procent van de respondenten WiFi in het buitenland voor mobiel internetten, in Q2 2015 lag dit percentage op 35 procent.

Overige voorzorgsmaatregelen
Naast minder mobiele dataroaming en gebruik van WiFi-hotspots, nemen eindgebruikers ook andere maatregelen om hoge rekeningen te voorkomen. Ongeveer 14 procent van de respondenten sluit een speciale buitenbundel af. Ook geeft 23 procent aan dat zij wel hun mobiele telefoon in het buitenland normaal gebruiken, alleen minder dan thuis. Voor de 13 procent die dit jaar geen voorzorgsmaatregelen neemt, is er nog wel een klein lichtpuntje. De gemiddelde roamingrekeningen zijn lager geworden. Dit komt vooral door de caps die de EU de laatste jaren heeft gesteld.

Advertenties