Nederlandse o6-nummers voor mobiele telefonie raken langzaam op

7 juli 2015

SIM-kaartenDe voorraad Nederlandse 06-nummers voor mobiele telefonie gaat hard door het aantal beschikbare nummers heen. Dit constateren de specialisten van telecomwebsite GSM Helpdesk. Verantwoordelijke toezichthouder ACM geeft aan dat zij druk bezig zijn met het vergroten van het aantal 06-nummers dat beschikbaar kan worden gesteld.
Het aantal 06-nummers dat in Nederland op dit moment beschikbaar is om voor mobiele telefonie te worden gebruikt, daalt snel, aldus de mobiele onderzoekspecialisten van de telecomwebsite. Ongeveer 90 procent van de op dit moment beschikbare nummers zou zijn uitgegeven. Zij stellen dat er nog 5.740.000 mobiele 06-nummers beschikbaar zijn. Dit betekent dat inmiddels 54,26 miljoen van de in totaal 60 miljoen beschikbare 06-nummers zijn uitgegeven. Veel van deze nummers zijn echte niet actief, zo blijkt uit het onderzoek. Ongeveer 20,6 miljoen 06-nummers zouden daadwerkelijk actief worden gebruikt.

Maatregelen al van kracht
Telecomtoezichthouder ACM heeft al sinds 2010 in de gaten dat het aantal beschikbare o6-nummers snel afneemt. Daarom heeft de telecomtoezichthouder een aantal belangrijke maatregelen genomen. Zo zijn mobiele operators verplicht om oude, niet meer gebruikte, mobiele nummers te recyclen. Na ongeveer een afkoelperiode van een jaar moeten deze niet-gebruikte 06-nummers weer in omloop worden gebracht. Volgens het onderzoek van GSM Helpdesk heeft dat al enigszins resultaat gehad. In de periode tussen juni 2012 en nu zouden slechts 3,14 miljoen nieuwe 06-nummers zijn uitgegeven. Dat er minder nieuwe nummers zijn uitgegeven, komt, aldus het onderzoek, ook doordat consumenten zelf langer met een mobiel 06-nummer doen. Steeds vaker nemen zij bij een overstap naar een andere aanbieder hun bestaande 06-nummer mee. Ook heeft de ACM verder haar uitgiftebeleid aangepast. In plaats van het reserveren binnen een bepaalde nummerreeks van 1 miljoen 06-nummers voor een enkele operator, kan de toezichthouder nu binnen een blok van 1 miljoen blokken van 10.000 of 100.000 aan verschillende operators toekennen.

Schaarste op langere termijn
De ACM verwacht door de groei van de mobiele telefonie wel dat de schaarste aan 06-nummers op de langere termijn zal blijven groeien. De toezichthouder anticipeert hier al op door op de langere termijn twee nieuwe mobiele nummerreeksen te openen voor mobiele telefonie. Tot nu toe zijn die nummerreeksen, de 060- en de 069-reeksen, gereserveerd voor videotex, inbelnummers voor datadiensten en semafonie. Door deze reeksen nu te openen voor mobiele telefonie, komen er 20 miljoen mobiele 06-nummers bij. Daarnaast is sinds twee jaar ook het gebruik van 06-nummers voor mobiele telefonie en M2M-teopassingen gesplitst. Mobiele M2M-verbindingen gebruikten vroeger ook een 06-nummer, maar moeten sinds 2013 hiervoor een 097-nummer gebruiken. Hierdoor zijn er weer meer mobiele 06-nummers beschikbaar voor mobiele telefonie.

Advertenties