Mobiele malware richt zich vaker op financiële fraude


6 juli 2015

malware-androidMobiele malware voor mobiele devices richt zich in toenemende mate op Android en het ontfutselen van financiële informatie. Dit constateren de malwarespecialisten van G Data Security Lab in hun meest recente kwartaalonderzoek naar mobiele malware over het eerste kwartaal van 2015.In hun Mobile Malware Report over Q1 2015 constateren de beveiligingsexperts dat er gedurende de onderzochte periode ongeveer 440.000 nieuwe vormen van mobiele malware bijkwamen. Deze malware richtte zich daarbij exclusief op het mobiele besturingssysteem van Google, Android. Wanneer de ontdekking van nieuwe malware over een tijdsperiode wordt bekeken, betekent dit dat iedere 18 seconden een nieuw stuk malware wordt ontdekt. In totaal groeide het aantal Android-besmettingen 6,4 procent meer dan in het vierde en laatste kwartaal van 2014. Vergeleken met het eerste kwartaal van 2014 is de groei van het aantal besmettingen nog groter, namelijk 21 procent meer.

Financiële fraude geliefd
De onderzoekers van G Data ontdekten ook dat mobiele malware zich steeds meer toelegt op het ontfutselen van financiële gegevens. Volgens de experts komt dit door de explosieve groei van mobiel bankieren door eindgebruikers. Dit ontgaat ook cybercriminelen niet, zodat zij hun malware zich hier steeds meer op richten. Zij stellen dan ook dat minimaal 50 procent van de nieuwe malware die wordt ontdekt een financieel doel heeft.

Toekomst

Voor de nabije toekomst zien de experts geen verandering komen in de stijging van het aantal mobiele malware-aanvallen. Zo verwachten zij dat er meer aanvallen zullen worden ondernomen op toepassingen voor het Internet of Things (IoT) en op slimme deviecs.

Advertenties