Gartner: Telecomuitgaven dit jaar naar beneden

2 juli 2015

mobile-tower-370x264De wereldwijde uitgaven aan communicatie, zoals telecom, gaan dit jaar dalen ten opzichte van 2014. Ook de uitgaven aan devices, zoals smartphones en tablets, zitten in mineur. Dit constateren de markspecialisten van Gartner in hun jaarlijkse voorspelling van de wereldwijde IT-uitgaven.De wereldwijde communicatie- en telecommarkt zit in een dip. Dit stellen de marktexperts in hun voorspelling voor de wereldwijde uitgaven aan IT voor het jaar 2015. Zij verwachten dat de omzet in dit segment dit jaar in totaal bijna 1,5 biljoen dollar zal bedragen. Dit is een daling van maar liefst 7,2 procent ten opzichte van 2014. Toen werd er in totaal 1,6 biljoen dollar aan communicatiemiddelen uitgegeven. Dat was toen 0,2 procent meer dan in 2013. Belangrijkste redenen voor de daling in deze sector zijn prijserosie en concurrentiebedreigingen die in de meeste nationale markten ervoor zorgen dat de omzet in niet stijgt in vergelijking met het toenemende gebruik van telecomdiensten. De specialisten van Gartner geven wel aan dat de uitgaven aan communicatie in 2015 het meeste bedragen van alle IT-segmenten.

Device-markt daalt ook
Niet alleen wordt in 2015 minder uitgegeven aan communicatie, ook worden er minder devices, zoals smartphones en tablets, aangeschaft, voorspellen de onderzoekers. De uitgaven in de device-markt komen dit jaar naar verwachting uit op een totaal van 654 miljard dollar. Dit is 5,7 procent minder dan de uitgaven in dit segment in 2014. Toen bedroegen de uitgaven in totaal 693 miljoen dollar. Dit was toen 2,4 procent meer dan in 2013. Hoe wel er nog wel steeds meer mobiele telefoons worden verkocht, lijkt de smartphonemarkt gelijk te blijven, aldus Gartner.

Algemene IT-markt
Wanneer de marktexperts van Gartner kijken naar de algemene IT-markt, dan constateren zij dat deze in 2015 naar verwachting in totaal 3,5 biljard dollar. Dit is 5,5 procent minder dan in 2014. Dit komt vooral, zo stellen de analisten, door de stijgende waarde van de US dollar. Hierdoor stijgen de prijzen van allen producten en diensten die IT-leveranciers bieden.

Advertenties