Einde roamingtarieven in EU nu echt in zicht

30 juni 2015

europe-phone-300x247De Europese Commissie, het Europarlement en de ministers van de Europese Unie hebben een akkoord bereikt over het einde aan de roamingtarieven tussen de lidstaten per juni 2017. Dit maakte verantwoordelijk Eurocommissaris Oettinger bekend.Volgens het akkoord moet er medio juni 2017 een einde komen aan de roamingtarieven tussen de lidstaten. Wel is er een behoorlijk adder onder het gras; mobiele operators kunnen wel een ‘fair use policy’ hanteren om misbruik van roaming te voorkomen. Dit kan onder andere roaminggebruik zijn, aldus de persverklaring, dat niet te maken heeft met tijdelijke reizen. Daarnaast zullen er veiligheidsmaatregelen komen die inspelen op het verlies aan inkomsten door mobiele operators.

Geleidelijke afbouw
De roamingtarieven binnen de EU zullen tot 15 juni 207 geleidelijk worden afgebouwd. Vanaf 30 april 2016 zullen de roamingtarieven naar beneden worden gebracht. De huidige maximale tarieven zullen dan worden vervangen door een maximaal tarief van 5 eurocent voor bellen, 2 eurocent voor verstuurd sms-bericht en 5 eurocent per megabyte aan mobiel dataverkeer. De afzonderlijke lidstaten moeten officieel nog wel hun fiat geven aan de afschaffingsplannen voor roaming.

Netneutraliteit
Tegelijkertijd met de roamingtarieven bereikten de Europese instellingen ook een akkoord over netneutraliteit. In plaats van open internet zonder restricties, hebben de instellingen nu wel enige beperkingen toegestaan. Hoewel operators in principe al het internetverkeer als gelijkwaardig moeten behandelen, kunnen ze toch bepaalde netwerkbeheermaatregelen toepassen. Zo is blokkering en vertragen van internetverkeer alleen toegestaan onder beperkte omstandigheden, zoals bij cyberaanvallen en om verstopping van het internetverkeer te voorkomen. Aparte overeenkomsten van operators met andere dienstverleners om een bepaalde verkeerskwaliteit te garanderen, zijn daarnaast toegestaan, maar in het algemeen moeten de ISP’s de algemene kwaliteit van internetdiensten garanderen.

Advertenties